Viimeisin kommentti:
TTK, 22.07.2018
Yläpohja
Poistatin vanhan rakennuksen vintiltä sahanpurut pois. Sahanpurujen alla oli vanhoja paperisia rehupusseja (tyhjiä).Yllätykseksi kattovasat (puuosa...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

rintamiestalon vintin muutos/rakentaminen asuinkäyttöön
09.09.2013 22:11
janne
Meillä on vuonna 1954 rakennettu rintamiestalo. Talo on hyvin alkuperäinen ja hyväkuntoinen. Asuinkerroksessa on lautalattiat, alkuperäiset seinämateriaalit (pinkopahvi/tapetti?), lämmitys hoituu 2 x pönttöuunilla ja keittiössä puuliedellä. Sähköpattereitakin on mutta niitä ei käytetä. Eristeet seinissä, ala-ja välipohjassa ovat purua ja ainakin pers-tuntumalla ja lämpökameralla katsottuna riittävät(kuvattu vain siksi, kun sattui kaverilla kamera lainassa olemaan työpaikaltaan).

Aikoinaan yläkertaan on suunniteltu rakennettavan huone tai kaksi.
Olen nyt tavallaan aloittanut vintin rakennuksen. Lattialle olemme suunnitelleet ponttilautaa ja seinille 100mm. purua, paperia, laudoitus ja pinkopahvi & tapettia.

Miten nuo vino-osiot kattorakenteesta tulisi rakentaa? Haluaisin tehdä ne niin kuin ne olisi tehty vuonna 1954. Jos olen oikein käsittänyt, niin ennen vinoon kattoon olisi myös laitettu purua ilman tuuletusrakoa sisäkaton puolella ja yläpohjaan purua myös.

Tuosta purusta eristeenä luin jostakin kirjastosta lainaamastani kirjasta, että erillistä tuuletusrakoa ei tarvita, koska puru pystyy sitomaan itseensä kosteutta ja luovuttamaan kosteuden kuivalla ilmalla pois = hengittää.
Olenko väärässä? Neuvoa/vinkkiä tarvittaisiin kuinka kannattaisi sisäkatto tehdä/eristää. En kuitenkaan halua modernia ratkaisua...

Lämmitykseksi yläkertaan tulevat varaavat tulisijat molempiin huoneisiin. Palomuuri on suunilleen talon keskellä ja muurin molemminpuolin on välipohjaan aikoinaan valettu anturat uuneja varten! Piisissä on myöskin hormit valmiina uuneja varten.

Neuvoja/vinkkejä odotellaan...
15.09.2013 11:42
E.S.
Vilkaisin juuri vähän aikaa sitten alkuperäisen rintamamiestalon (jonka yläkerta rakennettu -50 luvulla)yläpohjaan. Purua siellä oli ja muistaakseni tuuletusrako. Tuossa tuuletusrako asiassa tuhoisin ratkaisuja tarkkaan. Lämpötilaerojen aiheuttama kosteuden kondensoituminen voi olla voimakasta. Kunnon tuuletusrako ja aluskate(kovalevy?) voisi olla paikallaan. Perinneasiantuntija kertoi että nykypäivänä on tulossa paljon kosteusongelmia rakennettujen yläkertojen riittämättömästä vesikaton tuuletuksesta.
Kannattanee kerätä kommentteja rintamamiestalo - keskustelupalstalta, www.rintamamiestalo.fi. ,sieltä voi tieto jo valmiiksi löytyäkin. Ko foorumilla on muutenkin perinnerakentajille hyvää tietoa,suosittelen.
16.09.2013 07:50
Hannu Rinne
Hei

Tuueltusrako täytyy jättää, koska asunnosta tulevan kosteuden ja säävaihteluiden takia vesikaton alapintaan kondensoituu toisinaan vettä. Tuuletusilman on päästävä kulkemaan estettää vintillä. Katso oheinen kuva.

Rintamamiestalon eristeenä on käytetty sahanpurua, joka on hyvä materiaali. Nykyajan vaatimukset eristemäärälle ovat kovin erilaiset kuin 1950-luvulla, joten kunnollisen eristämisen tekeminen sahanpurulla ei tahdo onnistua mitenkään matalalla vintillä. Nykyään villaa laitetaan yläpohjaan uudessa talossa noin 40 cm. Sama eristysteho saadaan kaksinkertaisella määrällä sahanpurua - laskennallisesti mittaamalla. Yläkerran rakentamista ja lisäeristämistä joutuu siis puntaroimaan monelta kantilta. Jos vaihtaa sahanpurun selluvillaan, tuplaantuu eristysteho.

Tässä yhteydessä en malta olla mainostamatta myös Rintamamiestalo-kirjaa, jossa on esimerkki tämänkin kaltaisesta remonteista.

t. Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät