Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Musta mönjä - asfalttitervaa, bitumia?
04.09.2013 12:58
Laura B
Hei.

Meillä on remontin alla 1920-luvulla rakennettu tiilinen koulurakennus. Alapohjassa laatan päällä on kauttaaltaan mustaa, sormissa notkistuvaa "mönjää". Mielestäni se tuoksuu asfaltille, mieheni mielestä tervalle. Timpurimme tuumi, täytyisikö tämä "mönjä" tutkituttaa, ettei se saastuta sisäilmaa.

Nyt tarvitsisimme apua, mitä tämä "mönjä" voisi olla? Talotohtorissa törmäsimme termiin asfalttiterva, mutta tietoa ko. aineesta ei löydä mistään. Koostumukseltaan vastaa asfaltin halkeamissa käytettävää pikeä, liekö tuo sitten mitenkään vaarallista sisätiloissa? Viisaita neuvoja kaivataan!
04.09.2013 17:33
Hannu Rinne
Hei

Nyt onkin oltava tarkkana. Jos se on pikeä, niin aine on vaaratonta. Jos se tuoksuu ratapölkyltä, aine voi olla kreosoottia, joka on syöpää aiheuttava tappava aine. Seuraan juuri yhtä remonttia, jossa koko betoninen alapohja puretaan, jotta aineesta päästään varmasti eroon.
Vanaha kreosootti on yleensä kovaa ja lohkeilevaa eli teillä on ehkä pikeä, mutta suosittelen, että otatte siitä näytteen ja analyysin. Se ei ole kovin kallis toimenpide.

Terveisin

Hannu
13.12.2013 08:57
Kontulainen
Moi

Sivuten yllä olevaa keskustelua...

Meillä on 1880-luvulla rakennettu hirsitalo, jonka alapohjaan on vaihdettu 50-luvulla maanvarainen betonilaatta. Laattaan on tehty silloin piki-käsittely.
Nyt olemme vaihtamassa eristystä kutterista selluvillaan ja mietimme, että kannattaa tuo pikeäminen uusia tässä vaiheessa?
Kutteri on pysynyt pääosin kuivana koko lattian alueella. Muutamassa paikassa näkyy kutterissa kosteusvahinkoja, mutta ne johtuvat muusta kuin kosteuden noususta.
Jos suosittelette pikeämisen uusimista, niin mistä löytyy ohje tuohon. En nimittäin ole mistään löytänyt.
Kiitos vastauksista jo etukäteen.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät