Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Savusaunan sisäkaton rakenne
27.08.2013 07:04
Jukka Ylä-Outinen
Mikä on oikeaoppinen savusaunan sisäkaton rakenne?
jostakin olin lukevani, että 300 mm saha- kutterin purua riittää, ilman hörysulkua?

Jos eristeeksi laitaisi villaa, niin mikä pakuus, minkätyyppinen villa, tuleeko muuta,mitä?
05.09.2013 16:52
Raimo Kantonen
Terve Jukka

En ole perehtynyt juuri savusaunan rakenteisiin. Risto-Vuolle Apialalla on hyviä kirjoja savusaunoista, hanki itselle tai lainaa kirjastosta.

Mutta ajatellaanpa ihan teoriassa. Miten juuri savusauna eroaa tavallisesta?

1. Paljon enemmän savua ja nokea
2. Korkeampi lämmityslämpö?
3. Enemmän vesihöyryä, koska runsaat pehmeät löylyt?

Itsellä on hirsirakenteinen sauna, joka on noin 100 -vuotias. Se on ensin ollut savusauna, mutta on viitisenkymmentä vuotta sitten muutettu tavalliseksi. Saunan sisäkatto sisältä ulospäin. Paneeli ja eriste n.25 cm (maata alinna,päällä purua) ja päällimmäisenä edelleenkin lasipulloja, wanhoja kalosseja, tyhjiä maalipurkkeja eli kaikkea tölmyä. Se että onko tuolla jokin ilmansulku niin epäilen. Korkeintaan sanomalehtiä. Saunan sisäkatto on edelleen päällisin puolin täysin terve. Saunarakennuksen molemmissa päädyissä räystään alla on reilut (40x40cm) tuuletusluukut ja kunnon ilmatila. Eli katon läpi nouseva kosteus tuuletetaan tehokkaasti pois. Luukut ovat kaiketi olleet aina auki.

Se että jos laitat sisäkattoon ilmansulkupaperin ei estä vesihöyryn kulkeutumista katon läpi. Korkeintaan vähän hidastaa. Toki jollainhan sinun täytyy tehdä katosta "tiivis" ettei puru tai muu eriste varise läpi. Noenhan tuo paperi pysäyttää kyllä kivasti. Itse jos tekisin saattaisin laittaa ilmasulkupaperin. Mutta kuten sanoin en ole saunaspesialisti, joten toivottavasti saadaan sellaiselta vielä vastaus tänne.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät