Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Miten myydä wanha talo Pohjois-Savossa?
15.06.2013 10:02
Ulla Lahdes
Mieltäni myllertää huoli. Ongelmani on tällainen: Omistuksessani on sukumme vanha kotitalo Pohjois-Savossa. Hirsitalo on 1900-luvun alkupuolelta. Se seisoo luonnonkiviperustuksen(?) päällä eli näyttää kököttävän kivipaasien päällä. Talossa on peltikatto, mutta muuten sitä ei ole kunnostettu, sisällä on siis pinkopahvit (?) ja vanhat huonot uunit. Talossa on suuri tupa, sisäeteinen ja kolme makuukamaria. Vintti ei ole ollut asumiskäytössä. Taloon on vedetty sähköt vuonna miekka ja kivi. Vesi tuli aikoinaan omasta kaivosta, mutta se oli ruosteista. Nyt on kunnallinen vesijohto ihan nurkalla, mutta ei ole vedetty taloon. Viemäröintiä ei ole. Pihapiirissä on ikivanha kaksikerroksinen aitta, jossa on pärekatto sekä ns. maitohuone ja navetta, jotka ovat huonossa kunnossa. Talolla on minulle mittaamaton tunnearvo, sillä olen viettänyt siellä lapsuudessani paljon aikaa ja se on isäni kotitalo. Minulla on siinä ympärillä myös mm. vähän peltoja ja kesämökki, jota oma perheeni nyt käyttää. Asun itse Espoossa, joten minulla ei perheeni kanssa ole mitään mahdollisuuksia rueta pelastamaan tuota talovanhusta, joka on ollut tyhjillään n. 25 vuotta. Olen isälleni luvannut, etten koskaan luovu tuosta talosta, mutta nyt olen äitini kanssa ryhtynyt miettimään, pitäisikö talolle antaa mahdollisuus uusien omistajien kanssa. Tulee niin surullinen olo, kun talo on aina vain autio. Toisaalta minua kauhistuttaa, jos tulee uudet omistajat, jotka eivät ymmärrä talon arvoa. Maalla olen törmännyt siihenkin, että vanhoista taloista tulee uusien omistajien käsissä kaatopaikkaa muistuttavia paikkoja, eli pihaan kärrätään kaikenlaista autonromua yms.

Kysymyksiä:
Miten tällaisen talon myyntiprojekti yleensä menee? Mitä kautta kaupat tehdään?
Minkä asioiden suhteen minä olen myyjänä vastuussa talosta tai muista rakennuksista?
Voinko edellyttää, ettei uusi omistaja siirrä taloa jonnekin muualle?
17.06.2013 08:38
Hannu Rinne
Hei

Talon myynti menee aina samalla tavalla, on se sitten uusi tai vanha. On ostaja, myyjä ja kauppakirja. Kauppakirjaan voi muotoilla oman tekstikappaleen, jossa todetaan tarkasti, että talo ei ole asumiskuntoinen ja että ostaja ymmärtää kyseessä olevan talon todellisen kunnon. Kauppakirjan tekemiseen voi käyttää välittäjää tai sen voi kirjoittaa itse, netistä löytyy mallipohjia. Tällaiseen taloon ei tavallaan kannata tehdä kuntotarkastusta, mutta sellaisen avulla voi päästä eroon ostajan myöhemmistä vaatimuksista. Eli jos ostaja alkaakin moittia vaikkapa sitä, että alin hirsikerta on laho, niin kuntoarviossa pitäisi olla listattuna se vanhan talon tyypillisenä riskinä. Myyjä on vastuussa paljosta, mutta hyvin tehdyllä kauppakirjalla tai sen liitteillä voidaan osoittaa, että ei myydä uutta rakennusta vaan vanhaa autiotaloa, jonka ostajan on ymmärrettävä millaisesta projektista on kyse.

En usko, että talon siirtämistä voi estää. Tavallaan kauppakirjassa voidaan määritellä mitä tahansa, mutta tuskin kukaan vuosikymmenten päästä edes muistaa, mitä vanhoissa papereissa lukee. Ainoa keino on yrittää löytää sellainen ostaja, joka osoittaa selvästi mielenkiintoa vanhaa rakennusta kohtaan sen alkuperäisessä miljöössä.

Mikään ei estä odottamasta niin kauaa, että löytyy ostaja, joka esittelee sinulle kunnostussuunnitelman. Voit jopa yrittää muotoilla lauseen, jonka mukaan kauppa peruuntuu x ajan kuluttua, jos talossa ei ole aloitettu kunnostamista.

Huolesi ja tilanteesi vanhan talon kohdalla on varsin yleinen. Yleensä ihmiset jäävät tässä kohdassa jumiin ja sen seurauksena suomalainen rakennusperintö tuhoutuu. Erityisesti riitaisat perikunnat antavat mieluummin kotitalonsa lahota, kuin näkisivät jonkun muun käyskentelemässä sen tanhualla. Tyhmää, sillä talon jatkuva käyttö on paras tae sen säilymiselle tulevaisuudessa.

Vanhoja taloja myyvät kiinteistövälittäjät, niitä oikein himoitaan kesämökeiksi. Navetta.com -sivun kautta voit etsiä ostajaa itse suoraan. Sivulla on osio, jossa myydään vanhoja kiinteistöjä sekä siirrettäviä hirsikehikkoja.

t. Hannu
18.06.2013 08:30
Ulla Lahdes
Lämmin kiitos Hannu vastauksestasi. Pitää jatkaa myyntiprojektin valmistelua.

T. Ulla
19.04.2014 14:08
Kirsi
Millä hinnalla tälläisia vanhoja taloja voisi myydä,jos alinta hirttä joutuisi uusimaan ainakin kolme metriä ja vesi on putkitettu ruosteinen.kaivo pellolla lähdekaivo.Ja siipi jälkeenpäin rakennettu , jossa saunaosasto. Siellä olisi lisäksi vähän matkaa lattiankorjausta, se alkuperäinen. Muuten on rossipohjainen talo, mutta siipi on valesokkeli ja siinä on sitä lattiankorjausta .talo on 1890-luvun lopulta.
01.05.2014 18:57
Hannu Rinne
Hei

Eipä hintaa osaa noilla tiedoilla sanoa. Vanhan talon kohdalla voi tontti olla arvokkaampi ja talo tulee kaupantekijäisinä. Vanhan talon korjaaminen voi maksaa saman kuin uuden rakentaminen. Navetta.com -nettisivulla näkee, että purettavaksi myytävien hirsirunkojen hinta on noin 1 - 15.000 euroa. Eli uudisrakennuksen alta purettavaksi tarkoitetun saa ilmaiseksi, mutta oikein hyväkuntoisen rungon arvo on suurempi.

t. Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät