Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Hirsiseinän tapetointi
19.05.2013 20:45
Heikki Valtokari
Meillä on noin vuonna 1900 rakennettu pää-asiassa kesäkäytössä oleva hirsitalo.

Työn alla on seinien tapetointi, vanhat pinkopahvit repsottavat miten sattuu. Ajattelin laittaa niiden päälle 3 mm mdf- levyn ja paperitapettia. Miten tämä yhdistelmä mahtaa toimia? Mdf - levy kannatanee hioa ja maalata valkoiseksi ennen tapetointia? Talossa on lämmitys n. + 5 ympäri vuoden.
19.05.2013 20:47
Heikki Valtokari
Ps. talon ulkoseinät on laudoitettu ja välissä lienee tuulensuoja levy, hirret ovat kovia muutamaa pikku kosteus ( 15 cm pätkiä muutama) vauriota lukuun ottamatta.
23.05.2013 08:58
Hannu Rinne
Hei

Vanhan talon kunnostamisessa kannattaa huolehtia siitä, että rakenteet pysyvät hengittävinä: jos jokin kastuu, niin se myös kuivuu. Tämä edellyttää sitä, että kaikki käytettävät materiaalit voivat vastaanottaa ja luovuttaa sekä vesihöyryä että jopa näkyvää vettä – vesipisaroita. Ohessa kuva seinästä, jonka päälle oli laitettu hengittämätön mineraalivilla+muovi. Harvoin näin kehnosti käy, mutta kuva osoittaa, että kosteudella ja hengittämättömyydellä pelottelu ei ole tuulesta temmattua.
Hengittävyys toteutuu, kun jokainen seinän rakennekerros on hengittävä, siis paperia, sahanpurua, hirttä, lautaa, hengittävää liisteriä, hengittävää tapettia jne. MDF-levy on puristettua puuta eli sinällään hengittävää, mutta sen pinnoite ei ole. Vai tarkoitatko kovalevyä, joka on ruskeaa ja siksi maalattavaa?
Vain puuta sisältävä kovalevy on periaatteessa ok, mutta yleensä sisäpuolelle laitetaan puukuitulevy, joka toimii huokoisuutensa ansiosta myös lisäeristeenä. Jos käyttää vain yhtä 12 mm levyä, ei ovien ja ikkunoiden listoituksen kanssa tule juurikaan ongelmia.
Vasemmalta, Sisustaminen-linkin takaa löytyy tapetointiohjeet puukuitulevyn päälle. On siellä ohjeet pinkopahvinkin laittamista varten.

Hannu
24.05.2013 12:02
Heikki Valtokari
Ok, kiitos. Hankin tuota puukuitulevyä, sillä saa varmaan myös tasaisemma seinän kuin tuolla ohuella kovalevyllä. Tapettina on paperitapetti.

24.06.2013 21:27
Heikki Valtokari
Ps. puukuitulevy pysyy seinässä kipsilevyruuveilla, valmistaja suosittelema naulaus ei ainakaan meillä toiminut.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät