Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Makuusopen katto
18.02.2013 14:38
Vesa Nuolioja
Teen vanhan hirsipirtin vintille makuusoppea. Makuuhuoneesta ei voi puhua, koska tila on niin matala, ettei täysimittaista huonetta sovi siihen. Eristän tilan vain kevyesti, 10-15 cm villaa. Vesikaton kannattimet ovat viisituumaisia, päällä rima ja aaltopelti. Olen ajatellut tällaista rakennetta kattoon sisältä päin alkaen: paneeli, koolausrimat, tervapaperi, 10-15 cm ekovilla, tervapaperi, rima, kattopelti. Onko näin hyvä vai miten olisi? En mielellään irroita alumiininauloilla kiinnitettyjä peltejä, koska epäilen, että peltiin voisi tulla vaurioita joihinkin kohtiin. Nyt katto ei vuoda mistään.
22.02.2013 09:50
Raimo Kantonen
Terve Vesa

Teet siis nyt kylmästä tilasta lämpimän tai ainakin lämpöisemmän. Onko tila käytössä talvella?

Jos tila on käytössä talvella niin tuo kaavailemasi yläpohjan eristevahvuus ei riitä mitenkään. Tulee melko varmasti ongelmia kattopeltiä vasten kondesoituvasta kosteudesta, jota tulee tuolla erisepaksuudella talvella paljon. Jos tila ja rakennus käytössä vain kesällä niin ei huolta. Muista myös riittävä tuuletusrako pellin ja yläpohjarakenteen välissä minimi 70 mm.

05.03.2013 15:01
Vesa Nuolioja
Kiitos Raimo

Lämpöisemmänkin, mutta ainakin vedottoman ja siistin. Ei rakennuksen koko vinttiä, vaan noin kolmasosa siitä. Siisti nukkumapaikka kesäaikaan, jonka lasken alkavan noin pääsiäisestä ja jatkuvan lähelle joulua tai ainakin marraskuulle. Ei säännöllistä yöpymistä varhaiskeväällä eikä myöhäsyksyllä.

Mielenkiintoinen asia tuo ilman kosteus. Eihän sitä talvellakaan tyhjästä voi tulla ja talvella vielä vähemmän kuin kesällä. Jos yksi tai kaksi ihmistä nukkuu pienessä tilassa, niin hengityksessä muodostuu paljon vesihöyryä. Tämän asian on varmasti jokainen huomannut, jolla on (ainakin nuorena) ollut tapana harrastaa telttailua ja teltta on peitetty muovilla: katto sisällä kastuu kylminä öinä.

Oletetaan, että menen pääsäisenä tilaan, jonka eristämisen suunnittelen noin vähäiseksi. Tilassa on ollut viiden asteen lämpötila. Nostan sen viiteentoista ja alan tuottaa "koneellani" vesihöyryä. Lämpötilan noston vuoksi höyryä sopii tilaan enemmän kuin kylmempään tilaan. Päätän majailla esimerkiksi kolme yötä. Mihin vesihöyry menee? Kun hoitaa tuuletuksen tehokkaasti, niin siitähän menee valtaosa suoraan ulos. Osa kosteudesta pyrkii kattoon, mutta ehtiikö päästä höyrysulun läpikään edes selluvillaan saati peltiin asti? En minä tiedä, siksi mielipiteitä kyselenkin. Se kai on varmaa, että jos majoittuminen olisi jotenkin pysyvämpää, niin höyry menisi kattoeristeen läpi, kun alhaalta puskisi koko ajan uutta höyryä.

Rintamamiestaloissa oli kai aivan yleisesti heikko kymmenen sentin purueristys ja jotain tervapaperia ja lautaa lisäksi. Silloin sodan jälkeen syntyi hirveästi lapsia, joten "vesihöyrygeneraattoreita" oli tiloissa pitkin ja poikin. Mutta oliko niissä taloissa silti isoja kosteusongelmia?

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät