Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Alapohjan ongelmat
16.01.2013 01:11
minna Tuomainen
Meillä on talo, joka osittain on hirsirakenteinen ja tuolla osalla oli multapenkki hmm eristys vai perustusko pitää sanoa. Rakennusta on laajennettu n. -50 luvulla ja osalla tuota laajennusta on valtavasti kiviä, jonka päälle oli tehty ns. räkävälu. Lisäksi pienellä osalla oli hiekkaa ja samainen valu. Koko alueella oli siis betoniallas, purua ja vielä lasivillaa ja tietysti koolaukset ja lattia.

Haju- ja terveyshaittojen vuoksi lattia avattiin ja kaikki vanha on viety pois ja myös maamassoja ja tonneittain kiviä on raahattu pihalle.
Ajatuksena ja saamiemme (sekalaisten ja useiden) ohjeiden perusteella aiomme tehdä betonilaatan, jonka alle tulisi finfoam ja sen alle lecasoraa kapillaarikatkoksi. Tämä siistä syystä, että riittävää tuuletustilaa ei rossipohjalle voi kaivaa, koska se menisi syvemmälle kuin kivijalka paikoitellenettä riittävä tuuletustila tulisi.

Betonilaattaratkaisussa jäisi väkisinkin hirsikerroksia ja laajennusalueella muunlaista puurakennetta laattapinnan alapuolelle... Joku on sanonut ettei riskiä ole ja joku taas neuvoi laittamaan puuosien eteen bitumihuopaa ja toisaalta joku on sanonut että myykää koko p...a tontin hinnalla pois.

Tilanne on kannaltamme toivoton. Remontti seisoo, rahat loppuu kun kahta asuntoa pidetään yllä :(
16.01.2013 09:36
Henri Väänänen
Moikka, tsemppiä remonttiin. Kovaa hommaa!
Onko teillä ketään suunnittelijaa remontissanne? Vanhoihin rakennuksiin perehtynyt suunnittelija voisi varmasti avittaa päätöstänne..
16.01.2013 11:18
minna Tuomainen
Kiitos!
Ei ole. Ei ole edes tietoa kuka täällä päin olisi luotettava ja pätevä (Varkaus).
24.02.2013 18:02
minna Tuomainen
Niin, osaako/ uskaltaako kukaan sanoa tuohon bitumihuovalla eristämiseen mitään? Siis, että hirsi- ja puuosien eteen tulee tuota bitumihuopaa, siten, että sepeli/ lecasora ei ole siihen kosketuksissa
25.02.2013 10:24
Hannu Rinne
Hei

Parasta olisi löytää alueelta suunnittelija tai arkkitehti, joka tuntee vanhat talot. Etsi lähin perinnerautakauppa tai kunnan rakennustarkastaja, katso vasemmalta ammattilaiset ja Metsänkylän navetan (navetta.com) ammattilaisrekisteri. Jokainen talo on yksilö ja yleistä ohjetta ei voi antaa. On nähtävä paikan päällä, kuinka talo on tehty.

Perussääntö on, että puu ja betoni eivät saa koskea toisiinsa, siinä mielessä bitumi on oikea ohje. Bitumi on täysin hengittämätön eli tässä tapauksessa olisi huolehdittava siitä, että hirsi pääsee kuivumaan ulospäin.
Kuinka paljon rakenne on jäämässä lattian "sisään"? Joskus lahoja alimpia hirsiä korvataan Leca-harkoilla, mikä ei kylläkään ole perinnekorjaamista. Teillä kuitenkin saataisiin näin puu betonin päälle (ja siihen väliin bitumisuikale). Tai kannattaako tunkata koko hirsirunkoa ylöspäin?

Kuinka vakaa talon perutus on: pysyykö se tukevana vai halkeaako uusi iso laatta? Vaikka alla on kapillaarikato, niin maasta noussee jonkin verran kosteutta. Betonin pinta on pidettävä hengittävänä, jotta kosteus pääsee laatasta ulos.

Täydellistä ohjetta ei ole olemassa. Jos talo on suunniteltu multapenkille, mitat eivät yksinkertaisesti riitä muihin lattiarakenteisiin. Jossain kohdassa on tehtävä jotain ei-perinteistä. Onko sitten parempi nostaa koko taloa ja tehdä rossilattia tai valaa uusi betonilaatta, on arvo-, käytännöllisyys-, hinta- ja mielipidevalinta.t. Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät