Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Kesämökin perustuksen nostaminen ja hirsien kengitys
25.11.2012 13:50
Mökkiläinen
Tervehdys,


kesämökki nyt tarvitsee hiukan uudistamista kun on liian matala rossipohja ja alimmat hirret ovat lahonneet osittain , joten vaihtoon meneee yksi tai kaksi hirsikertaa.

koko mökkiä pitäisi saada ylös sellaisen 50 cm että saa korotettua perustuksia kahden lecaharkon verran ja tosiaan sitten on noi 1-2 hirsikertaa vaihdettavana. Sisäpuolelle on suunniteltu sitten maanvaihto ja lecasoraa sinne tarkoitus laittaa. Mökin pinta-ala on 80 neliötä.

Kysymys mihin toivoisin vastauksia, omia kokemuksia on että

- kuinka kauan tuollainen mökin korotus, korkeamman perustustuksen muuraaminen vanhan päälle ja maksimissaan kahden hirsikerran vaihtaminen ottaa aikaa ?

-toinen kysyms on että mistä löytyy Päijät-Hämeen alueelta osaajia tekemään tuollainen korjaus ?

t

Mökkiläinen :-)
17.01.2013 15:09
Raimo Kantonen
Terve

Kysymyksesi on jo vanha, mutta vastaan kuitenkin. Asun ja yritän itse päijät-hämeessä. Alueen kengittäjistä löydät tietoa tämän sivun osaajarekisteristä ja kattavammin navetta.com sivustolta. Tiedän että tällä alueella on kengittäjiä, mutta itse en ole heihin tutustunut, koska kengitin oman 1800 -luvun talon itse.

Se että kuinka kauan tuon kaavailemasi työn tekeminen kestää riippuu täysin rakennuksenne rakenteista, joten siihen ei kukaan pysty näkemättä antamaan minkäänlaista arviota.

Riippuen myös miten rakennus on tehty voi hirsikehikon nostaminen tuon 40-50 cm olla todella mittava urakka. Joskus esim. välipohjan vasat voivat sijaita lähellä piipun mutkaa tai levennystä, siten että välipohja pitää avata ja rakenteita muuttaa. Joskus piippu on jopa tuettu välipohjarakenteisiin. Samoin kannattaa varautaua avaamaan ainakin osittain yläpohja ja katto. Piippuakin olisi hyvä jatkaa sen puolimetriä. Myös piippu voi olla tehty siten että nosto vaatii piippuun muutoksia tai sen osien purkamista. Ainakin vaatimattomammat vanhat rakennukset ovat usein rakennettu siten että rakenteet eivät ole johdonmukaisia tai yksinkertaisia.

Kannattaa siis varautua siihen että koko kehikon nosto vaatii hurjan määrän liittyvien rakenteiden selvityksiä tai muutoksia. Ja että kysessä on hyvin kallis operaatio ainakin vieraalla teetettynä.

Kuitenkin tsemppiä projektiin!
21.01.2013 09:07
Hannu Rinne
Hei

Usein ongelmana on se, että maa on vuosikymmenten saatossa noussut ylöspäin. Joskus auttaa se, että kaivinkoneella raapii maata talon ympäriltä alemmaksi. Mutta jos perustus on vaatimaton ja matala, niin maata ei saa poista liikaa, jotta kivet eivät lähde liikkumaan.

t. Hannu
21.01.2013 11:51
Raimo Kantonen
Tuli myös mieleeni paljon helpompi ratkaisu , jota kannattaa kyllä miettiä ihan ajatuksella. Hirsirunkohan kestää mainiosti pistemäisen perustuksen, jolloin osan nykyisestä perustuksesta voisi purkaa ja jatkaa perustuksia alemmas. Samalla saa tehtyä hyvän anturan ja muurin.

Perustuksiahan voisi jatkaa alaspäin tarvittavaan korkoon osissa siten että vain turvallinen pätkä tehtäisiin kerralla. Tämäkin on työläs operaatio, mutta paljon pienempi kuin korottaminen. Tällä menettelyllä on jatkettu todella painavien kivirakennustenkin perustuksia ilman vaurioita.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät