Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Hirsikehikon siirto
24.10.2012 15:08
Kaisa
Hei! Olemme alunperin etsineet mieheni kanssa vanhaa pohjalaistaloa remontoitavaksi, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Nyt meillä olisi kiikarissa eräs 1900-luvun vaihteessa rakennettu hirsitalo, joka ei kuitenkaan voi jatkaa olemassaoloaan nykyisellä paikallaan. Hirsikehikon siirto saattaisi tulla kyseeseen, mutta luonnollisesti tilanne muuttuu tuolloin remonttikohteesta aivan toiseksi. Lisäksi meitä on peloteltu sillä, että tällä hetkellä voimassaolevien rakentamissäädösten vuoksi hirsikehikon pystyttäminen ja siihen liittyvä uudisrakentaminen olisi hyvin työlästä ja hankalaa. Tiedän että tässä on lähinnä kyse mielipidekysymyksestä, mutta ottaisin mieluusti vastaan neuvoja asian suhteen. Eli kuinka kallista/työlästä/hankalaa tuo vanhan hirsikehikon varaan rakentaminen on nykyisen lainsäädännön valossa? Entä onko taloon mahdollista jättää sitä vanhan talon tunnelmaa ja hyödyntää vanhoja materiaaleja tuon uudisrakentamisen lomassa?
24.10.2012 18:01
Hannu Rinne
Hei

Olet oikeassa eli siirrettyä taloa kohdellaan lupa-asioissa kuten uutta taloa. Suomeksi ei ole kirjaa, joka käsittelisi vanhan talon siirtoa, mutta ruotsiksi löytyy: Göran Gudmundsson: Byggnadsvård i prkatiken: flyttning av gamla hus. Kirjassa siirrettään myös tunnelma!

Täällä siirtoprojekti: http://www.kupsala.net/eskojamaija/rakennusprojekti/index.ph
p

Hirsirungon ja nykymääräysten suhteesta löytyy paljon tietoa täältä: http://www.luomura.com/. Etsi Luomurna sivuilta tai googlaamalla: Kimmo Lylykangas: Luonnonmukainen talo ja uudet energiatehokkuusvaatimukset.

Täällä on yksi artikkeli: http://www.metsankylannavetta.fi.

Mitä tulee vanhaan tunnelmaan, niin se riippuu paljon itsestä. Vanhan rungon mukana saa vanhat mittasuhteet, mutta sisustaminen on oma valinta. Kumman valitset: kipsilevyllä suoraksi koolatut seinät ja tekovanha muovitapetti vai pinkopahvi ja aito paperitapetti? Kaikki näkyvät pintamateriaalit voivat olla vanhoja / vanhan näköisiä.

Näin isossa hankkeessa tarvitset suunnittelijan. Ole tarkkana ja vahvana kun etsit sopivaa, kaikki eivät osaa suunnitella vanhaan henkeen. Joskus arkkitehti voi lähteä viemään omaa ideaansa väkisin. Joskus on hyvä, että hän palauttaa haaveilijan takaisin maan kamaralle.

Hyvä tulee, jos varaat aikaa suunnitteluun.

t. Hannu
29.10.2012 15:57
Kaisa
Suurkiitokset hyvistä neuvoista ja lähdevinkeistä! Osa lähteistä olikin jo minulle tuttuja, mutta osa oli vielä täysin tuntemattomia. Mukava kuulla, että oikealla asenteella ja riittävällä suunnittelulla näinkin mittavan prosessin jälkeen tuloksena voi olla se vanhan tuntuinen talo. Eli nyt vain tutkimaan asiaa lisää!

_Kaisa_
07.05.2013 09:20
Jenni
Hei!

Olisi kiva kuulla päädyittekö siirtämään kehikon ja kuinka projekti on sujunut! Meillä on tällä hetkellä hieman sama tilanne. Olemme etsiskelleet vanhaa hirsitaloa kunnostettavaksi mutta sopivaa ei ole tullut kohdalle, ja nyt pohdimme kehikon siirtämistä. Hyvä kehikkokin olisi jo kiikarissa.
Kiinnostaisi myös tietää hieman kustannuksista. Olemme tehneet alustavia kyselyjä, ja jo pelkästään hirsikehikon pystyksen osalta hinnat ovat vaihdelleet useita kymmeniä tuhansia...Tarkoituksena tietysti olisi tehdä mahdollisimman paljon itse mutta esim. katon ja kylpyhuoneen sekä tulisijojen kunnostamiseen tarvitsisimme ammattiapua.

Jenni
11.05.2013 00:18
Miikkael
Moi!
Meillä alkaa olla loppusuoralla vanhan talon siirtoprojekti. Voin antaa vinkkejä mikäli joku tälläisen projektiin on lähdössä. Meidän oli ainakin alkuvaiheessa vaikeaa löytää tarpeeksi tietoa ja kaikki apu ja neuvot oli todella tervetulleita. Sähköpostia voi laittaa miikkaelr@gmail.com.

T.Miikkael
15.05.2013 01:40
Tiina Kukkonen
Täällä jo asutaan siirretyssä talossa, joka rakennutettiin tehtävään palkatuilla kirvesmiehillä. Oma panos rajoittui tavaran hankintaan, pieniin maalaushommiin sekä eteen tulevien asioiden ratkomiseen - ja niitähän tällaisessa uniikkiprojektissa riittää.

Hintaa tuli vähintään uuden verran, mutta päivääkään en ole katunut, että tähän hullutukseen tuli lähdettyä. Vaikkakin erityisesti alussa tuli tunne, että onko tässä järkeä, kun käytännössä talo on runkoa lukuunottamatta uusi...rakennusmääräysten takia on vaikea hyödyntää vanhoja rakennusosia. Mutta varmasti mahdollista jos oikein kovasti haluaa. Itse pidän parhaana oivalluksenani leveiden katto- ja lattialautojen sekä listatavaran teettämistä paikallisella sahalla - nämä tuovat autenttisen vanhan talon tunnelman.

Varautukaa siihen, että ainakin alkuvaiheessa epäilijöitä löytyy sekä niitä, jotka tekisivät asiat vaikka väkisin uudella kaavalla. Tarvitaan itseluottamusta, että uskaltaa pitää päänsä. Itselle tärkeitä perusasioista kannattaa pitää kiinni vaikka jossain kohti kompromisseja tekisikin.

Postia voi laittaa osoitteella tiina.kukkonen@hoviholiday.fi.
Mielelläni minäkin kerron kokemuksistani, jos ne kiinnostavat.
17.09.2013 13:20
Kaisa
Hei!

Kyllähän siinä sitten niin kävi että kyllä mekin siihen hirsitalon siirtohullutukseen loppujen lopuksi ryhdyimme! Ainakaan vielä emme ole joutuneet päätöstä katumaan, päinvastoin.

Oma projektimme on kuitenkin vasta hyvin alkuvaiheessa: talo sekä ulkorakennukset on purettu ja varastoitu huolellisesti. Nyt olisi tarkoitus saattaa opinnot tänä syksynä päätökseen ja alkaa sitten suunnittelemaan rakentamista. Purkuvaihe oli meillä nopea ja raskas, mutta avuliaan lähipiirin vuoksi kustannukset jäivät tässä vaiheessa pieniksi.

Mukava kuulla että aiheesta on neuvoja saatavilla kokeneemmiltakin, koska meillä taival on vielä niin alkuvaiheessa että neuvoja minusta ei ole vielä antamaan. Päinvastoin, nyt se suunnittelu, työ ja rahanmeno on vasta alkamassa.

Epäilijöitä olemme mekin kohdanneet, mutta onneksi ainakin lähipiiristämme löytyy yhtä seikkailunhaluista väkeä kuin me, jotka odottavat itse asiassa jo innolla että taloa aletaan pystyttämään. Paljon on meilläkin vielä asiassa kysymysmerkkejä ja huolia, joten saatan itsekin jossain vaiheessa kysellä vielä lisää kokeneempien kokemuksista.

Terveisin
Kaisa
18.12.2016 18:27
Joonas
Terve,

Meillekin tässä viimeisen vuoden aikana tullut haave vanhan hirsikehikon siirrosta, kun sopivia valmiita taloja ei lähistöltä löydy. Kehikoita näkyy olevan markkinoilla jonkin verran, niin että pääsee jopa valikoimaan (kysyntä ei taida kovin kovaa olla).

Tällä hetkellä eniten mietityttää, että miten nuo eristykset ja ilmanvaihto tällaisessa uudiskohteessa toteutetaan? Ulkopuolinen eristys, mutta mites sitten tuon höyrysulun kanssa (muovi)? Voiko laittaa jotakin muuta tilalle, että hengittävyys säilyy? Toisaalta sitten taas koneellinen ilmanvaihto pitää kämpän alipaineessa ja imee seinien läpi ilmaa sisään? Vai voiko puhaltimen laittaa tulopuolelle, jolloin talo olisi koko ajan aavistuksen verran ylipaineessa?

Terveisin Joonas
19.07.2017 10:32
Jari Nuukaa
Eikai perinteiseen hirsitaloon mikään koneellinen ilmanvaihto kuulu? Onko järkeä siirtää kehikkoa, jos aikoo käyttää sitä modernin talon materiaalina? Ei höyrysulkua ja lisäeristykset vain todellisessa tarpeessa hirren ulkopuolelle! Laudoitus toki suojelee hirttä. Tilkettä hirsien vällin, jos meinaa tuulla läpi! :)

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät