Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Kylpyhuoneen katon kosteuskatko
13.10.2012 20:50
Henri Väänänen
Moi,
Remppaamme vanhaa 20-luvun hirsitaloa. Talossamme ei ole kylpyhuonetta. Nyt kuitenkin huvittaisi tehdä kylppäri taloon kun on noita pieniä mukuloitakin. Pihasauna on aika suuri ja lämmittäminen on koko päivän urakka, illalla toki löylyt ovat erinomaiset. Saunaa emme aio tehdä sisälle. Kylppäriin tulisi suihku kylpyammeen päälle ja ammeesta suoran viemäriin. Lattia toki vesieristetään ja varmuudeksi siihenkin laitetaan kaivo roiskevettä varten. Mites perinnerakentajat olette ratkaisseet kylppärin katon osalta kosteuskatkon? Kylppäristä n. puolet kattopinta-alasta on vinoa, ja siihen saattaa tulla roiskeita suihkuttelusta. Olemme yrittäneet välttää muoveja kautta linjan remontissamme, pitäisikö kuitenkin kylppärin katon kosteuskatko tehdä höyrynsulkumuovista vai riittäisikö ilmansulkupaperi. Lattiat ja seinät toki vesieristetään nykymääräysten mukaisesti. Vesikaton remontin yhteydessä eristetilan ja pärekatteen väliin jätettiin 10cm:n ilmarako. Eli ilma kiertää hyvin kylppärin kosteuskatkon yläpuolella. Eristeenä on käytetty ekovillaa. Pitkä alustus mutta pitkältä se remonttikin tuntuu:)
19.10.2012 14:20
Raimo Kantonen
Terve

Suunnitelmanne kuullostavat hyviltä. Paras ratkaisu kylppäriin on juuri jokin valumaveden keräävä tekijä ja siitä suora viemäröinti, lattiakaivoa unohtamatta. Eli ei vesiä suoraan seinille ja lattioille.

Kattoon on myös tehtävä höyrynsulku, valitettavasti. Muutoin kattorakenteen läpi virtaisi niin suuri määrä vesihöyryä että vaurioita syntyisi varmasti ajan kanssa vaikka yläpohajssa olisi minkälainen tuuletus tahansa. Kannattaa muistaa ettei muovi ole ainoa materiaali millä sen vesihöyryn voi pysäyttää. Ennen nykyisiä muoveja käytettiin esim. bitumia. Helppo tapa tehdä myös katon höyrynsulku on myös levyttää se, tiivistää saumat huolella ja vetäistä sinne sama kosteus-sulku ja vesieriste mikä tulee myös lattioihin. Kylpyhuone tuottaa niin suuren määrän vesihöyryä että se pitää olla "muovipussi" eli vesihöyryn tulee pysyä rakenteen sisällä. Kylpyhuoneeseen tulee myös järjestää hyvä koneellinen tai painovoimainen ilmanpoisto omalla hormilla - katolle asti. Esim. sijoittamalla hormi suoraan suihkun yläpuolelle. Samalla korvausilma pitää järjestää oikein.

Vanhalla tavalla rakennetut talot sietävät kyllä rakenteiden kostumista ihan eritavalla kuin uudet, mutta kaikki rakenteethan tulisi aina pitää mahdollisimman kuivina.

Allekirjoittaneelta saa tarvittaessa konsultointia. Yht.tiedot osaajarekisterissä.
10.11.2012 20:38
Henri Väänänen
Kiitoksia hyvästä vastauksesta.
Päädyimme höyrynsulkumuoviin kylppärissä katon osuudella. Poistoilman sai hyvin vanhaan hormiin ja sitä tehostimme paxin puhaltimella. Ihan hyvältä jo näyttää, eli eiköhän siitä hyvä tule!

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät