Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Väliseinien puukuitulevyt ja uusiminen
12.09.2012 14:50
Carita Niittymäki
Hei!

Teemme remonttia vanhan hirsitalon yläkertaan, jonne huoneet on tehty noin 20-luvulla.
Kysyisin, miten vanhojen puukuitulevyjen kuntoa tulisi arvioida ja miten uusia?

Olemme nyt poistaneet levyä kohdista, joissa se on selkeästi kastunut, rakennuksen katto on aikoinaan vuotanut etenkin hormien kohdalta. Osa levystä on hyvinkin pehmeää levyä, osa todella taas todella kovaa.

Seinissä levyjen päällä on useita kerroksia tapetteja ja maalia, onko tämä vaikuttanut levyjen kuntoon jos miettii materiaalien hengittävyyttä? Kaikki yläkerran huoneiston tuuletusräppänät on myös tapetoitu umpeen (arviolta 60-70-luvulla) ilmeisesti vedon vuoksi. Saammeko poistettua tapetit vai olisiko helpompi vaihtaa koko levy?

Kiitos!
18.09.2012 17:30
Leena
Hei,

Kysymykseesi en osaa vastata vaan pohdimme itsekin vintin sisäseinien rakenteita. Jos siis joku viisas tähän Caritan kysymykseen vastaa niin toivoisin samaan yhteyteen mielipidettä sisäseinien materiaalien vaihtoehdoista. Onko puukuitulevyn pakko olla aina huokoista puukuitulevyä vaan voiko käyttää vaneria tai jotain muuta puolikovaa tai kovaa puukuitulevyä? Lapsiperheessä pelkään tuon huokoisen levyn olevan heti klommoilla. Gyprocia en halua, koska uskon ilmanlaadun ja akustiikan olevan parempaa puumateriaaleilla.
18.09.2012 20:54
Matti Koukka
Leenalle: Huokoisen puukuitulevyn, kuten 25 mm pontattu runkoleijona, voi päällystää esim.pinkopahvilla. Siitä ei paremminkaan syötetty lapsi juokse läpi. Ne ohuemmat puukuitulevyt ovat tosiaankin aika höttöä ja hankalia saada seinälle ehjänä. Pinkopahvin päälle vielä paperitapetti se kuka lapsiperheessä uskaltaa!
20.09.2012 08:34
Hannu Rinne
Hei

Jos tahtoo vanhanaikaisen ja lujan seinän kannattaa tehdä seinä laudoista. Pintaan jokin ohut levy tai pinkopahvi. Meillä tehtiin vielä lujemmin eli runkotolppien varaan ensin laudoitus ja sen päälle puukuitulevy, jonka voi tapetoida suoraan. Esitöinä tosin tarvitaan esiliisteröinti ja alustapetti.

Kovalevy on kovalla paineella puristettua puukuitulevyä eli hengittävä materiaali. Vanerissa on liimoja, mutta sekin luokitellaan hengittäväksi materiaaliksi.

Ensimmäinen kysymys koski levyn kunnossa olemista ja siihen on vaikea vastata näkemättä. Vanha vaalea puukuitulevy on kuitenkin selvästi pehmeämpää kuin nykyinen puukuitulevy. Kastunut levy voi turvota ja muuttua huokoisemmaksi. Jos kastuminen on ollut lyhytaikaista, ei levy todennäköisesti ole ehtinyt alkaa kasvaa lahoa tai hometta. Kannattaa kuitenkin tarkistaa seinä kunnolla ja kurkistaa jostain myös levyn taakse.

Tapetit lähtevät levystä repimällä. Jos maaleissa ja tapeteissa ei ole yhtään hengittämätöntä kerrosta, voi tapetit myös kastella - vaikka telalla - ja antaa veden imeytyä 5-10 minuuttia. Tämän jälkeen liisteri on pehmeää ja vuodat irtoavat helposti kulmasta vetämällä.

t. Hannu
05.11.2012 12:04
Leena
Hei taas,

Mites tuo runkoleijonan hengittävyys ja päästöluokitus?

Joissain huoneissa meillä on laitettu mineraalivilla sekä muovi ja sitten lastulevy+tapetti :( . Nämä aion ottaa pois. Olisiko näihin seiniin järkevää vetää suoraan runkoleijona hirttä vasten? Riittääkö se lisälämmöneristeeksi? Tosin näissä huoneissa on ikkunat vaihdettu 80-luvulla, joten jos ikkunoiden takia on koolaukset jätettävä, seinään tulee ekovilla+puukuitulevy. Mikä leijona tällöin olisi paras?

Talossa on 60-luvulla rakennettu uudempi osa, mihin on nyt vaihdettu ulkolauta, tuulensuojalevy, 15cm ekovilla ja sisäseinään tulee paneeli tai levy. Mikä olisi paras levy tähän?

Leena

24.03.2013 17:08
Carita Niittymäki
Tervehdys taas!

Kuinkas tasainen täytyy makulatuuritapetin alla olevan levyn olla? Olisi koloja ja revennyttä naulareikää ja levinneitä saumoja, laidasta laitaan.
Ei ole makulatuurista aiempaa kokemusta, tarvitaanko muuta tasoitetta?

Kiitos!

terv
Carppe
17.04.2013 17:25
Erja Sokka
Perinteinen kitti riittää, ei tarvinnut meillä huokoleijonan päälle paljoa kittailla. Nurkkiin laskukonenauha liisterillä liimattuna. Laskukonenauha halvempaa kuin nurkkanauha(mikä se oikealta nimeltään onkaan). Paperinauhalla tasoittaa myös makulatuuripaperien saumakohdat. Levyjen esiliisteröintikin jo hiukan tasoittaa.
17.04.2013 17:26
Erja Sokka
edelliseen lisäten: huokoleijonalevyt olivat uusia eli olivat melko tasaisia.
18.04.2013 11:02
Hannu Rinne
Hei

Levyn tasaisuus on suhteessa tapetin kuosiin. Jos laittaa tumman yksivärisen tapetin, pienetkin epätasaisuuden näkyvät. Jos sen sijaan on keskisävyinen pienikuviollinen tapetti, mikään ei näy läpi. Kuivuessaan kiristyvä tapetti myös pingottuu naulan/ruuvien kantojen päälle eli niitä ei huomaa. Suurempi ongelma ovat saumat, joihin kannattaa laitta alustapetin alle kassakonenauha vedellä, jotta se silloittaa liikkeen laajemmalle alueelle.

Aikoinaan on laitettu alle liisterillä sanomalehteäkin, mutta vaaleasta tapetista se voi näkyä läpi.

LEVYISTÄ

Sisäpuolelle levy, jossa ei ole lisäaineita eli tuulensuojalevy ei käy. Eri firmoilla on eri nimiä, mutta kaikilla on selvästi sisälle tarkoitetut tuotteet. Suomen Kuitulevyn nettisivuilla näkyi olevan sisäpuolelle pontattu 25 millinen Remonttileijona tai 12/22 millinen Huokoleijona. Jälkimmäistä on sivujen mukaan käytetty mm. Museoviraston kohteissa. Meillekin tuli tuota juuri parikymmentä levyä. Molemmat on päästöluokaltaan M1 eli puhtainta päästöluokkaa.

Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät