Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Alapohjan reunojen tuulensuojaus
22.08.2012 09:28
Sanna
Hei,

Olemme olohuoneen lattiaa kunnostamassa. Huone on kaksiosainen; puolen huoneen pohjaratkaisuna on betonilaatta + ilmansulkupaperi ja villa puukoolausten välissä ja toisen osan rossipohja, jossa purueriste + ilmansulkupaperi ja villa puukoolausten välissä. Villa on ollut mineraalivillaa, jonka ajattelimme korvata selluvillalevyillä.

Jäimme kuitenkin miettimään miten saamme ulkoseinien vierustat riittävän tiiviiksi. Nykyinen ratkaisu, jossa paperi on käännetty hieman reunaa ylöspäin ja villa laitettu siihen päälle ei näytä riittävän, koska nykyisin lattialla on tuntunut vetoa ulkoseinien vieressä. Kaikista tiivein ratkaisu olisi varmaan pursottaa seinän vierustaan uretaania ohut nauha täyttämään seinän/lattian rajapinnan, mutta mitä vahinkoa tästä voi aiheutua esim. hengittävyyden osalta? Olisiko joku parempi ratkaisu ongelmaan?
24.08.2012 09:22
Hannu Rinne
Hei

Teillä on riskiratkaisu ja uretaani vain lisää riskiä. Kaikissa ohjeissa on se ongelma, että väärä ohje voi toimia jossain ja voi olla, että oikea ohje ei toimi viereisessä talossa. Betoni vanhan talon lattian täytteenä on riski, koska se on yleensä valettu kostean maan päälle ja betoni johtaa vettä ylöspäin. Mineraalivillan läpi se ei enää kulje ja jää siis betonin ja villan rajamaastoon, josta se yleensä lahottaa koolauksen. Jos teillä ei ole käynyt näin, niin talo on kuivalla tontilla. Tai sitten päällä oleva lattia hengittää niin hyvin, että pieni kosteus pääsee haihtumaan.

Uretaania ei voi suositella koskaan eikä mihinkään. Se estää rakenteiden hengittämisen eli kosteuden luonnollisen vähäisen imeytymisen ja haihtumisen.

Veto on hankala ja se vie hyvältäkin eristemateriaalilta tehon. Vetoa estetään paperoimalla. Kuvassa oleelliset ideat.

A: Rossilattian alemman laudoituksen päälle paperointi, joka nostetaan noin 5 cm ylöspäin. Ei enempää, jotta kylmä ilma ei nouse paperin alla. Paperin reunat nidotaan tiuhaan tai tarvittaessa vaikka liimataan hirsien kylkeen.

B: Ylemmän laudoituksen alle paperi, joka nostetaan seinälle. Sen saa tiiviisti kiinni jalkalistan avulla. Jos seinä on kiero, vaikka pellavakaistale vielä tiivistämään saumaa. (Pellavaa saa ostaa nauhana perusrautakaupastakin.)

C: Eristetilassa olevat hirsien välit eivät saa vuotaa. Riveraudalla voi paukuttaa lisää eristettä. Sauman päälle voi myös liimata paperikaistaleen.

Mitään helppoa poppaskonstia ei siis ole. Koko lattia pitää avata ja kaikki suuremmat aukot tukkia "mekaanisesti" eli tukkia hiirien reiät, vaihtaa tai asetella uudestaan roudan siirtelemät laudat, tarkistaa hirsien välit ja lopuksi paperoida huolella. Hyväkään eriste ei auta, jos paperien välistä tuulee.

Eristettä pitää laittaa sen verran paljon (ylitäyttö), että päällimmäinen lauta painaa sitä hieman kasaan. Muutoin jossain oleva vuoto pääsee puhaltamaan vapaasti lautojen alla.

t. Hannu
31.08.2012 06:54
Sanna
Kiitos paljon mielenkiintoisesta vastauksesta! Unohdamme uretaanin ja teemme tuon "tuplapaperoinnin" :)

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät