Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Hirsiseinän käsittely (sisäseinä)
19.08.2012 18:57
Leena
Otimme remontissa esille hirsiseinän. Taloa on laajennettu/remontoitu useaan kertaan ainakin 200vuoden aikana. Tämä esille otettu seinä on joskus ollut talon ulkopuolinen seinä, mutta nyt siis ihan normaalia sisätilaa. Seinä on melko tummunut, siinä on raitoja ja myös kohtia, joista on veistelty. Jotain siis seinälle pitäisi tehdä, mutta mitä? Voiko sen käsitellä hirsisuojalla? Pestä, millä? Vai mitä kannattaisi tehdä?
25.08.2012 09:27
Raimo Kantonen
Terve

Valietettavasti et kerro millaiseksi halautte seinän pinnan. Vaaeaksi, harmaaksi vai tummanpuhuvaksi. Kokeilkaa ihan ensimmäiseksi kuurata seinä kylmällä vedellä ja mäntysuovalla sekin tasoittaa ulkonäköä ja puhdas pinta on aina hyvä pohja uudelle käsittelylle. Veistetyt kohdat jäävät kyllä vaaleammiksi. Jos haluatte oikein vaalean seinän sen voi sitten kuurata kalkkisuovalla, joka on pellavaöljysuopaa mihin on lisätty sammuetttua kalkkia.
Jos halautte seinästä harmaan voitte kokeilla rautavihtrillikäsitteyä. Käsitin että seinä on nykyään sisäseinä. Vihtrilli vaatii valoa ja säännöllistä kosteutta jotta pinta harmaantuu ja silti sisätilassa harmaantuminen voi viedä pitkän aikaa.

Mitä on hirsisuoja? Älkää vaan vetäkö jotain valttia tai jotain vesiohenteista vastaavaa sihen 200 vuotiaseen hirsiseinään. Saattaa toimia, mutta ei kuulu vanhaan rakennukseen ja on mahdoton hoitaa. Mikäli hyväksyy pinnassa pienen kiillon ja sen ettei käsittely ole perinteinen niin sen voi käsitellä värillisellä puuvahalla esim. osmo color. Luonnonöljyvaha antaa seinän hengittää. Vahaa parempi konsti mikäli haluatte tumman seinän on valmistaa patinoitiliuos vernissasta, havupuutärpätistä ja vaikka vihreästä umbrasta. Esim. rakennusapteekin käsikirja nro3:sta löytyy tuo ohje. Muutakin seinän sävyyn paremmin sopivaa maaväripigmenttiä voi ihan hyvin kokeilla. Väripigmenttejä myy esim. kodin terra ja taiteilijatarvikeliikkeet.


18.09.2012 17:26
Leena
Kiitos hyvistä neuvoista! Taidan ensin tosiaan kuurata ja sitten tuo rautavihtrillikäsittely voisi olla paras vaihtoehto. Seinä on nykyään sisäseinä.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät