Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

1800 luvun lopun hirsitalo
11.06.2012 21:19
TeemuLe
Sekä sen aiemmat remontit..

Lattiana on ilmeisesti sellainen rakenne että porakivien väli on kannettu täyteen hiekkaa ja valettu työlaatta jonka päälle kapuloitu sitten lankkulattiat jotka tosin osassa on lastulevyä etc.. Villana varmaan "viimeisimmäksi" remontoiduissa 80 luvulla lasivillaa tms.. Betonikakun alareuna ulkopuolella olevasta maanpinnasta n 50 sentin luokkaa, toisessa päässä 70 ja toisessa 40.. Tuvan lattiaa ei avattu siten 50 luvun kuuleman mukaan ja se on edessä tänä kesänä..

Niin, tuvan seiniltä otin puolipaneelia pois lattian aukaisua varten (entisen lankun päällä 2x2 koolaus ja väli lasivillaa sekä lastulevy) niin huomasin että tuvan kohdalla ulkoseinissä on 100mm lasivillaa : (

Muissa huoneissa ilmeisesti on 50mm (ikkunan syvyydestä päätellen) koolaus ja villa välissä seka lastulevy päällä. Muovia EI ole missään, tästä on tuvan vanha isäntä pitäny huolen vaikkei itse olekkaan näitä remontteja tehnyt..

Tuvan kohdalla eriste ilmeisesti laitetty 1993.. Otin villalevyn pois ja hirsi takana oli ihan kuivaa ja tervettä eikä villassakaan näkynyt ilman liikkeen aiheuttamaa mustumista, hiirenpesiä toki löytyi..

50mm on ymmärtääkseni vielä "kohtuullinen" lisäeristys joka ei pilaa seinää varsinkaan kun muovia ei käytetä seinällä mutta että 100mm... ?

Ongelmia ei liene tuon takia ilmennyt aiemmin joten pärjäänkö asian kanssa eteenpäin . ?

Talossa ei asuttu kymmeneen vuoteen mutta pidetty talvisin lämpöä n 10 asteessa tai enemmänkin.. Ilma ei nyt ainakaan minun nokkaani haise eikä ole löytynyt ylläreitä seiniltä kun kylppäripäätyä purin.. Tuvan lattia on arvoitus mutta selvinnee tässä lähiaikana kun aloitan purkamisen..

Kellari on keskellä tuvan lattiaa, melko syvä eli n 2 metriä lattiapinnasta ja tänä keväänä siellä kävi ehkä n 2 senttiä vettä reilun viikon verran.. Kellarista tuuletusputki hormiin.. Kellarin kohdalla lattianiskatkin oli terveitä eikä kasvanut tatteja tai muutakaan sellaisia..

Niin, onko tuollainen lattiarakenne pommi.. 70 luvullahan tehtiin noita betonikuppeja maan alle ja villaa täyteen ja nehän on melko ongelmallisia rakenteita mutta että kun tuo "työlaatta" on maanpinnasta puoli metriä korkealla ?
11.06.2012 21:44
TeemuLe
Pitänee lisätä periaatekuva mökistä..

11.06.2012 21:52
TeemuLe
Talo itsessään on sitten ihan ookoo paikalla rinteessä tavallaan rinteen "huipulla"..

Joistain kohdin kivijalan raoista näkee hiekkatäytön, sormeilin hiekkaa ja se oli ruutikuivaa.. Tuvan kohdalta takapihalla näkee yhden kivenraosta lattiapinnan alle ja sahanpurua siinä näkyy (kuivaa).. Hiirien tekemä kulkureitti siinä on tms..

Tuvan lattian luulen olevan kanssa valettu jonkin sortin laastilla sekä kapuloitu ylös ja väli täynnä sahanpurua koska eräässä tosi wanhassa kuvassa missä silloisia talon omistajia on hevosen kanssa pihalla niin näkee selvästi että porakivien välit on muurattu laastilla umpeen..

Ei kai sellaista tehtäis jos ei kivien väliä olisi täytetty hiekalla tms.. ? Ei niin tyhmiä rakentajia tuollakaan saralla luulisi olleen että rossilattian tyylistä olisi tehty ja tukittu kivijalan aukot.. Tuvan lattia tosiaan ollut paikoillaan 50 luvulta tuossa mallissa kun uusittu hormeja ja uuneja. Ei ainakaan vielä ole kasvanut tatteja lattiasta mutta kuten sanottua, rakenne selviää myöhemmin kun purku alkaa..

Muut lattiat on kuuleman mukaan valettuja ja betoniakin pääsee näkemään joistain kivijalan raoista, miksi tyyliä olisi vaihdeltu kesken kaiken ellei sitten olisi kamareiden tekoa jatkettu vanhalla tyylillä.. Ensin on kuulemma ollut pelkkä tupa ja yksi kamari, sitten toinen ja kolmas jne jne..

12.06.2012 08:15
eero
Moi. Hiekkatäyttö ja betonilaatta löytyi minunkin 1800-luvun hirsitalosta kolmesta huoneesta. Joskus luultavasti rossipohja ollut kun kivijalassa tuuletusaukot. Laatta oli valettu alimmaisen hirren yläpuolelle joten hiekka oli hirttä vasten ja aivan laho koko ensimmäinen hirsivarvi. Hiekka tosin oli aivan kuivaa eikä kosteutta ollut missään kohtaa. Nyt laatta purettu ja hiekat kannettu ulos (20 kuutioo). Oli aikamoinen urakka. Rossipohja olisi nyt tarkoitus tehdä niihin huoneisiin.
12.06.2012 09:34
TeemuLe
Juu eihän tuo oikein aikakaudelle omaava tyyli ole.. Porakivien raoista ja hirsien välistä vilkuilemalla näkee että laatta on aikalailla justiinsa porakivien yläreunassa eli hiekkatäyttöä ei ainakaan hirsiä vasten ole..

Alinta hirsivarvia pääsee kurkkimaan ulkovuoren alta monestakin kohtaa ja en ole ainakaan vielä löytänyt pehmeää mistään, toiseen päähän on tehty aikoinaan betonilattia koko alalle, sekin porakivien yläreunan tasalle.. Pienellä kauhulla aloitin tutkimuksia sieltä kun oli levytetty levyillä hirret piiloon jne..

Yllätys oli suuri kun saunan kohdalta poistettuani alareunan kovalevyn alla olikin luunlujaa hirttä.. Seinää ei olekkaan lämpöeristetty saunan ja pesutilojen kohdalta sen kummemmin kuin ehkä laudan paksuuden verran.. Aika oli kevättä kun sitä seinää purin ja levynpalan irroitettuani tunsin vienoa vetoa siellä seinän raossa joten levyn taustapuolen tuuletus ainakin pelaa.. En koskenut koko seinään sen kummemmin sitten..

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät