Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Eristeen ja vesikaton aluslaudoituksen välistä puuttuu tuuletusväli
19.05.2012 14:06
Noora
Olemme tekemässä kauppaa v. -55 rakennetusta rintamamiestalosta. Kuntokartoitusraportti kertoo, että "Vesikatto on muodoltaan harjakattoinen, jonka pinnoitteena on tiilikuviollinen peltikate. Yläpohjan eristeenä on puru. Toisen asuinkerroksen vesikaton suuntaisesti eristettyjen kattojen eristeen ja vesikaton aluslaudoituksen välissä ei ole yhtenäistä tuuletusväliä."

Mitä tuo käytännössä tarkoittaa tai voi olla aihettanut tai jatkossa aiheuttaa? Yläkerrassa on kaksi makuuhuonetta ja kylmät sivuvintit. Mahdolliset aiheutuvat kustannukset kiinnostavat erityisesti, etenkin, jos niitä voisi huomioida vielä tässä kauppahinnan hierontavaiheessa..?
21.05.2012 08:20
Hannu Rinne
Hei

Tämä on tyypillinen riskikohta rintamamiestaloissa. Toisen kerroksen huonekorkeus on matala ja eristettä ei tahdo mahtua vintille tarpeeksi; siksi sitä on usein sullottu vesikaton pintaan asti. Talossa on ylimpänä vesikatto ja sen alla pitäisi olla vähintään viiden sentin korkuinen tyhjä tila tuulettumista varten. Räystäältä vintille pääsee ilmaa, joka virtaa katon alla harjalle ja pääsee sieltä ulos (pienet nuolet kuvassa). Tämän ansiosta syntyvä kondenssivesi haihtuu eikä mahdollista mikrobikasvustoa (laho / home) pääse syntymään.
Yläkerran huoneiden päälle saa helposti lisättyä eristettä, mutta vinoissa kohdissa huoneen katto ja vesikatto ovat niin lähellä toisiaan, että monella lisäeristäjällä on kiusaus tukkia väli.
Jatko riippuu onnesta: voi olla, että tuuletuksen puute on aiheuttanut vaurioita tai sitten ei. Tätä ei saa selville muuten kuin konttaamalla ahtaalla vintillä ja tutkimalla ko. kohtaa sivuvinteiltä. Tila on ahdas ja valoa ei tahdo saada tarpeeksi. Jos purut ovat vaaleat ja kuohkeat, niin kaikki on kunnossa. Jos vaurioita näkyy, täytyy kaivaa niin kauan, että näkee on vikaa ainoastaan puruissa vai puurakenteissa asti.


t. Hannu
13.06.2012 11:07
Kristiina
Hei,

Meillä on v. -51 valmistunut rintamamiestalo, jonka yläkerta on otettu asuinkäyttöön jo aiemmin. Sivuvinttien katot on 2000-luvun puolella eristetty lasivillalla niin, että villat on kiinnitetty suoraan vesikaton aluslaidoitukseen.

Riskirakenne on nyt purettu ja todettu, että vahinkoja ei onneksi ole päässyt vielä syntymään. Nyt mietimme, mikä olisi paras tapa eristää nämä vinokatot? Meille on tähän mennessä suositeltu vain uretaanin käyttöä matalan eristepaksuuden vuoksi - mitä mieltä olette tästä? Käyttäisimme kuitenkin mielellämme luonnonmukaisia materiaaleja.

SIvuvintit tulevat olemaan aktiivisessa käytössä vaatehuoneina ja makuusoppina.

Kiitos,

Kristiina
13.06.2012 16:43
Hannu Rinne
Hei

Tämä on myös mielipidekysymys. Toiset haluavat, että kaikki rakenteet ovat hengittäviä, mikä on hyvä kosteusriskien torjunnassa ja sisäilman laadun kannalta. Toiset taas luottavat siihen, että asunnosta tehdään tiivis pussi ja kone hoitaa raikkauden. Jos uskoo hengittävään perinnerakentamiseen, ei laita uretaanilevyjä. Tästä seuraa se valitettava ongelma, että vinttihuonetta täytyy pienentää viistojen alueiden kohdalla. Sahanpurua pitäisi olla yli puoli metriä, että saavutetaan nykyisten rakennusmääräysten taso. Talossanne lienee purua kymmenisen senttiä. Eristeen vaihtaminen hengittävään puukuitueristeeseen parantaa tilannetta, ja jos sitä laittaa sisäpuolelle huonetta pienentäen toisen kymmenen senttiä lisää, on tilanne jo parempi.

Hengittävän rakenteen paremmuus ei muuten ole makuasia, vaan se on todettu myös tutkimuksessa paremmaksi, lue artikkeli: http://www.perinnemestari.fi/index.php?sivu=uutiset&id=28t. Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät