Viimeisin kommentti:
Hannu Rinne, 20.06.2018
Mitä sisäkaton ja selluvillan väliin yläpohjaan?
Hei Olet oikella asialla, kun revit muovin pois! Kaikkien rakenneosien on oltava hengittäviä. Niin kauan kun veto pysäytettiin sanomalehtipape...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Konesaumakatto
22.04.2012 23:25
Leena
Hei,

Olemme vaihtamassa tiilikattoa konesaumattuun peltikattoon. Toiset sanovat, että alle ehdottomasti umpilaudoitus, toiset sanovat sen olevan turhaa. Itse ajattelisin umpilaudoituksen ehkä toimivan äänieristeenäkin. Mitäs mieltä olette? Onko muita vinkkejä vähentää katon pitämää ääntä? Vai onko se edes niin äänekäs sateella ja tuulella, mitä varoitellaan?

Leena
22.04.2012 23:35
Leena
Niin ja vielä sellainen kysymys, että mitä mieltä täällä ollaan jalkarännit vai tavalliset?
23.04.2012 10:50
Hannu Rinne
Hei

Olen ollut kahdesti tilaamassa konesaumakattoa. Ensimmäisessä talossa uusittiin vanha ja siellä alkuperäinen laudoitus oli harvalauta. Harjalla, räystäillä ja piippujen ympärillä sitä tiivistettiin umpilaudoitukseksi uuden pellin asentamisen yhteydessä. Talo oli koulu, joten vintti oli iso ja mitään kondenssiongelmaa ei näkynyt. Iso ilmatila riitti haihduttamaan mahdollisen kosteuden.

Nykyisessä talossa on varmaankin ollut alunperin lautakatto, sitten päre ja viimeksi huopa. Nyt päällä on konesaumapelti. Alla on huopakaton jäljiltä umpilaudoitus. Täälläkään ei näy kondenssiongelmaa, mutta vintti on taas suuri.

Kolinaa ei ole juurikaan kuulunut ja peltisepän idea oli laittaa laudan ja pellin väliin kolinaa estämään n. 15 cm suikale "eristettä". (Vähän kuin olisi vedetty vessapaperirullasta suikale harjalta räyställe.) Aine on ohutta kimmoisaa vaahtokumia. Näin jälkikäteen arveluttaa että eihän vain tullut hengittämätöntä ainetta, mutta eipä hengitä peltikään ja nauha on kuitenkin melko kapea. Sitä en valitettavasti osaa sanoa, kuinka paljon hiljaisuus on sen ansiota. OIkein kovalla myrskyllä kolinaa on hieman.

Katossa on vanhaan tyyliin jalkarännit. Kauniit ovat, mutta lumisena talvena yhdessä osassa lumi käänsi jalkarännin mutkalle. Nyt katolla on kauttaallaan lumiesteet jalkarännejä suojaamassa. Isolla katolla jallkarännit eivät siis jaksa pidätellä lumen painoa.

t. Hannu
23.04.2012 14:00
Raimo Kantonen

Nuo perinteiset pellistä taivutetut jalkarännit eivät tosiaan kestä lunta ja taipuvat, mutta jalkarännt voi tehdä myös 4x4 tuuman parrusta halkaistusta kolmio"rimasta" , joka naulataan todella tiukkaan laudoituksen kiinni ja jonka yli taitetaan pelti. Meillä nuo ovat ainakin toimineet. Tosin meillä jalkarännit ovat vasta kuistin katolla, joka on kulmaltaan vain n.15 asteinen. Nuo toimivat kyllä lumiesteinä, oli siellä nytkin parhaillaan yli puoli metriä lunta ennen tyhjennystä.

Itse en edes harkitse perinteisiä sadevesikouruja, senverran kauniit jalkarännit mielestäni on.
Yleensä paeltikatolla (0,6mm pelti) umpilaudoitus on piipulla, harjalta jonkin matkaa, räystäillä ja jiireissä. Muutoin rako saa kaiketi olla jopa 10 senttiä.
23.04.2012 18:38
Hannu Rinne
Hei

Meillä on juuri tuolla idella eli puun ympärille tehty, mutta niin se vain repi naulat irti. Jos olisi naulannut tiukempaan tai tiuhempaan, niin olisiko sitten lähtenyt aluslaudoituskin. Meillä on iso katto ja sen verran jyrkkä, että lumet lähtevät keväällä aika rytinällä.

t. Hannu
25.04.2012 21:55
Leena
Kiitos vastauksista!

Meillä on vanha pärekatto tiilen alla ja pärekatto on näillä näkymin tarkoitus jättää paikoilleen (tästäkin tuntuu kaikki olevan erimieltä). Sitten olisi tarkoitus tulla aluskate, laudoitus ja pelti, mikäli olen oikein ymmärtänyt :). Nyt peltiseppä sanoi, että jos tulee umpilaudoitus, ei voi laittaa aluskatetta. Peltiseppä pitää umpilaudoitusta turhana. Tuo aluskate on ilmeisesti jotain muovia? Eräs tuttu kertoi heillä olevan umpilaudoitus, huopa ja pelti.

Meillä suurin osa vintistä on asuinhuoneita, mutta sisäkaton päällä on käsiottääkseni aikahyvin ilmatilaa.


Leena
26.04.2012 15:47
Leena
Hei taas,

Päädyimme nyt ratkaisuun, että päreen päälle tulee umpilaudoitus ja umpilaudoituksen päälle bitumialuskermi. Koska vintissä on asuinhuoneita, tuo bitumialuskermi vaimentaa hyvin ääntä. Pelti joko suoraan bitumin päälle tai sitten bitumin päälle 50mmx50mm tuuletusrimat k600välein ja vasta sitten pelti. Löytyykö tästä mielipiteitä suoraan kiinni tuohon alushuopaan vai tuuletusrimat väliin?

Hannu: Onko teillä siis pelti suoraan umpilaudoituksessa kiinni (vain äänieristysnauha välissä)? Onko joku aluskate?

Leena
27.04.2012 10:38
Hannu Rinne
Hei

Meillä ei ole aluskatetta eli pelti on suoraan laudoituksen päällä. Tuntuu siltä, että kun vintti on iso, niin kondenssiongelmaa ei tule.

Seuraan parhaillaan kaupunkityöhuoneen ikkunasta vastapäisen talon kattoremonttia. Näyttävät laittavan vanhan harvalaudoituksen päälle koolauksen + levyn + huovan + kohta pellin. Mahdollisesti rakentavat käyttötiloja vintille ja tuuletussrako saadaan näin vanhan kattotason ulkopuolelle ja sisälle enenmän tilaa.

Peltikatto voi myös vuotaa saumoista, varsinkin keväällä, kun lumi jäätyy "padoksi", jonka taakse vesi jää seisomaan ja silloin aluskatteesta on hyötyä.

t. Hannu
29.04.2012 19:19
risto pakkala
Tere

näin meillä: konesaumakatto laudoituksen päällä. Väliin jätettiin ~20 cm suikale kattohuopaa äänieristeeksi. Hyvin toiminut, vaikka eihän vintillä sitä ropinaa ole kukaan kuuntelemassa.

Jalkarännin pohjat tehtiin halkaistusta kaks-nelosesta (siis nelospuoli pystyyn). Se toimiiko jalkarännit lumiesteinä riippuu tietysti rännin korkeudesta ja katon jyrkkyydestä (ja lumen määrästä).
Meillä on toiminut aika hyvin.

Kustannuksissa kannattaa ottaa huomioon, että jalkaränni on peltikaton kallein osa.
06.05.2015 20:41
Peka
Konesaumakatto nyt ajankohtainen. Meillä 60-luvun omakotitalo jossa loiva katto. Nykyinen vesikatemateriaali on palahuopa. Alla tietty tiivis laudoitus. Matala yläpohja laudoitukset alla kylmä. Toimiiko tässä ratkaisu, jossa kattohuovan päälle tulisi bitumialuskatekermi ja konesaumattu peltikatto suoraan kermin päälle? Yläpohja on tuletettu pitkiltä sivuilta ja päissä on vielä tuuletusventtiilit. Katon pinta-ala kaikenkaikkiaan 200 m2.
14.05.2015 21:16
Hannu Rinne
Hei

Tähän antoi vastausapua Petri Jokinen (rakennuspeltijokinen.fi)

Moi, kyllä se toimii. Ollaan tehty samalla periaatteella muutamia kattoja. Jos se rakenne on toiminut huovalla ja tuulettunut
niin en näkisi mitään riskiä toteuttaa sitä noin.

Pitää tietysti varmistua, ettei huovan alla ole lahovikaa.

**************

t. Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät