Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

puulattian maalaus
27.03.2012 16:40
sanna työlahti
Aloitan nyt uuden ketjun vaikkakin tästä on jo ketju olemassa.
Meillä alkaa lähestyä vanhan lattialankun maalaus ja uudenkin koska vanhaa ei ole koko taloon laittaa. Voiko vanhan ja uuden maalata ihan samanlai? Ja mikä maali nyt kannattaa laittaa, valkoista meinataan!!! Kiiltoa pitäisi hiukan olla, matta on vaikea pitää puhtaana. Raimo Kantonen, puhuit jossain ketjussa pajutexin tuotteista, olisiko heillä hyvää puulattiamaalia?
29.03.2012 12:02
Raimo Kantonen
Vanhan ja uuden puulattian voi käsitellä samalla maalilla, kunhan molempien pohjat eli siis maalattavan puun pinta ovat kunnossa. Eli vanhassa lattiassa ei saa olla pinttynyttä likaa tai muita epäpuhtauksia tai rasvaa. Ensin kunnon pesu, vaikka pellavaöljysuovalla, suosittelen myös Auron kasvissaippuaa, on todella vahva ja hyvä saippua puun puhdistamiseen. Molemmat käyvät vain kasviöljymaalien alle. Pinnan kuivuttua uuden höylätyn lattian ja vanhan pestyn lattian karhennushionta. Kevyt sipaisu riittää, pääasia että maalille on hyvä tartunta alusta ja että pesun nostamat syyt katkevat. Eli ei missään nimessä vanhan patinoituneen lattian tasoitusta hiomalla. Jos lattia on kulunut kovin paljon ainoa vaihtoehto on hellästi käsin hiominen ilman koneita. Karkeutena voi käyttää 100-150 papereita. Suosittelen läpimästi taso tai epäkeskohiomakoneta ja niihin kytkettävää imuria jos lattia sallii. Käsin voi loppua usko kesken jos lattiaa on paljon.Lopuksi lattian imurointi ennen maalausta.

Sitten maalaamaan. Jottei tästä tulisi romaania niin suosittelen vain perehtymään valmistajien maalausohjeisiin tarkoin. Hyvä maali ei sitten ole halpaa, sama pätee välineisiin. Hyviä maaleja ovat Uulan puulattiamaali, Sateenkaaren lakkaöljymaali ja käsittääkseni myös Uulan ovi ja ikkunamaali käy lattioihin. Aurolla (pajutex)on myös lattiamaaleja, mutta suosittelen kotimaisia. Joka valmistajalta on saatavissa eri kiiltoasteita. Kyse on vain öljyn/hartsin määrästä maalissa.

Lopuksi vielä hyvin tärkeä muistutus maalaustyössä käytettävien aineiden ITSESYTTYVYYDESTÄ!

Tarvittsessa tarkempia tietoja sekä konsultointia perinnerakentamiseen liittyen saa allekirjoittaneelta vaikka sähköpostilla.
09.04.2012 23:47
sanna työlahti
Kiitos tiedoista. Olen ollut pajutexiin yhteydessä ja suosittelivat Tikkurilan permo puulattiamaalia. Mutta se taitaa olla synteettistä vai? Haluaisin tietty luonnonmaalista että hengittäisi ja muuteskin ettei ylimääräisiä höyryjä tule sisäilmaan. Sanoivat ettei muilla maaleilla saa valkoista lattiaa, meille tulee siis valkoinen lattia. Pitääköhän tämä paikkansa? Nyt on niin monta valmistajaa, että apua minkä niistä valitsisin...
10.04.2012 08:30
Hannu Rinne
Hei

Permo oli vuosikymmeniä sitten pellavaöljymaali. Nykyään se on alkydiöljymaali eli kemianteollisuuden tuote. Sen pintä ei ole hengittävä ja maalikalvo on kuivuttuaan täysin kova, minkä takia se lohkeaa helpommin kuin hieman joustava pellavaöljymaali.

Itse olen tuskastellut saman asian kanssa, eli valmistajia on loputtomasti ja ei taida olla mitään absoluuttista mittaria, joka sanoisi mikä on paras. Yksinkertaisuuden vuoksi olen käyttänyt Uulaa kaikissa sisäpinnoissa. Heillä on oma maali puulattioille.

t. Hannu
10.04.2012 14:26
Raimo Kantonen
Terve

Taitaa tässäkin asiassa aika olla se absoluuttinen mittari, joten jälkiviisaudeksi jää mikä on "paras"

Jos mielii vitivalkoisen lattian kannattaa muistaa että jokainen luonnnon/perinnemaali on tehty kasviöljyistä jotka ajan kanssa kellastaa maalia. Poikkeuksena soijaöljy, mutta siitä valmistettuja maaleja ei ole saatavilla. Joten jos haluaa puhtaanvalkoisen lattian ainoa vaihtoehto on muovimaalit ja synteettiset pigmentit - en suosittele. Tässäkin asiassa tulee mieleen yksi hyvä Kailan sanonta: Maalaus on ensiksi maalikysymys ja vasta toiseksi värikysymys.

Sen voin kokemuksesta sanoa että uulan puulattiamaali ja sateenkaaren perinteinen lakkaöljymaali ovat molemmat todella vahvoja siis kulutusta kestäviä kauniita maaleja. Sateenkaaren maali on omanlaisensa maalata, ei niin liukas kuin uula. Uuulan maalissa on pellavaöljyalkydiä ja sateenkaaren maalissa kovia pidemmälle käsiteltyjä öljyjä kuten pellavastandöljyä.

Jos ei ole kiire kannattaa tehdä itselle pari värimallia ja viedä paikalleen niin näkee oikean tuloksen. Ihan vertailun vuoksi hain oman lattian (lankeavan levyistä kuusilankkua) pintakäsittelyä lähes kaksi vuotta ennen kuin löysin "oikean".
16.04.2012 22:02
sanna työlahti
Hei, Olen tässä myös pari vuotta pähkäillyt millä sitten maalataan se puulattia, kun alkaa talo olla siinä mallissa ja nyt sitten se lankkulattia on paikoillaan ja edelleen mietin. Tosiaan sieltä pajutexilta tuli litran purkki sitä permoa ja joku sävy siinä oli mutta liian sininen minun makuuni. Meinaankin pienen sävyn laittaa ettei tule keltaista mutta siten kuitenkin, että yleisilme on kuitenkin lähellä valkoista. Kyllä luulen myös, että käännyn Uulan puoleen. Paikallinen rautakauppa myy sitä, niin on myös helppo sieltä hakea saati tilailla Vantaalta maaleja Poriin. Auro oli ihan hyvä maalata, kun otin näytteitä mutta hintavia. Millä muuten uulan maaleja kannattaa löysentää, kun maalataan helmipaneeleja ja ajattelin että eikö kannattaisi enksiksi joku pohjamaali tehdä vai laitetaanko suoriksi sitä paksua maalia?
Kiitos vielä tiedosta, että Permo ei sovellu sitä kyllä epäilinkin, koska haluan kumminkin, että lattia hengittää, kun on rossipohja vaikka Pajutexilla väittivät ettei lattia hengitä muuteskaan.
16.04.2012 22:05
sanna työlahti
Vielä palaan; Kulttuuritalo toivossa suositellaan sellaista sekoitusta: 50%uulan pellavaöljymaalia ja 50% pellavaöljylakkaa(venelakkaa) ja ensimmäinen kerros ohennetaan 20-30% puutärpätillä ja toinen kerros 10-15% ja mikäli kaksi kerrosta jo peittää hyvin niin kolmas kerros maalataan pintamaalilla. Tälläistä voisi siis varmaan kokeilla?
20.04.2012 10:34
Raimo Kantonen
Terve

Vai ettei lattia hengitä.... Tuo kulttuuritalon resepti on varmasti hyvä. Vastaa kutakuinkin sateenkaaren lakkaöljymaalia, joka on sekoitus hartseja ja öljyjä.

Kaikkeen öljymaalaamiseen perinnemaaleilla (poislukien emulsioöljymaalit)pätee samat tekniikat. Älä ohenna viimeistä kerrosta kovasti tärpätillä, vaan öljyllä muuten kiilto kärsii.
15.05.2012 12:15
MARTTI SALONEN

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät