Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Tiilipalomuurin käsittely kalkkimaalilla
26.03.2012 20:26
Matti Koukka
Hei,

Vanha, käsittelemätön poltetuista tiilistä rakennettu palomuuri kaipaa valkoista pintaa. Kalkkimaali kiinnostaa, mutta ainakin paikallisen RTV:n myyjä uhosi, että hänen tuntemansa markkinoilla olevat kalkkimaalit ja -tahnat ovat kaikki sellaisia, että pinnasta irtoaa kalkkipölyä joka tahrii vaatteet. Onko näin ja jos on, niin voiko kalkkimaalipintaa jotenkin käsitellä sisätiloihin ja pienten lasten kanssa elämiseen soveltuvaksi?

Kiitos jo etukäteen valistuneista vastauksistanne!
26.03.2012 20:50
Matti Koukka
Tähän vielä lisäys, että jos joku tietää miten vanhat ko. tiilimuurin saumat ja pahemmat koolauksen poistamisen jäljiltä jääneet ruuvin/naulan/pultin reiät saisi paikattua, niin sekin vastaus kelpaa. Maakosteasta kalkkimaalista on interneetissä puhetta, nyt kun vain tietäisi mitä se on?
27.03.2012 14:28
Raimo Kantonen
Terve Matti

Kalkkimaalia voi tehdä vaikka itse. Ohjeita löytyy vaikka Kailan kevät toi maalarin kirjasta. Valmiitakin maaleja toki löytyy ja tuo on kyllä totta että maalin pinta liituaa, kun maalissa ei varsinaisesti ole erillistä sideainetta joka sitoisi kalkin maaliin.

En itse ole mikään kokenut kalkkimaalin käyttäjä, mutta periaatteet ovat tiedossa. Muurin kolot ja pienet halkeamat saat tasoitettua ihan kalkkilaastilla. Muistat vain tarkistaa että siinä ei ole sementtiä, vain kalkkia. Sementin päälle ei voi maalata kalkilla sen emäksisyydestä johtuen. Korjatkaa jos olen väärässä.

Kalkkimaalin pinnan voi käsitellä siten että se ei liitua,vaikka öljytemperaemulsiolla. Mutta pinnasta tulee kovin eri näköinen, kun se saa hieman kiiltoa. Kokeilemisen arvoinen voisi olla vaikka kalkkipinnan maalaaminen sateenkaarivärien öljytemperamaalilla tai uulan ilonalla. Tuo öljytempera on ainakin pinnaltaan matta, joten se ei olisi häiritsevä. Uula on hitusen kiiltävämpi, mutta silti himmeä. Molempien maalien soveltuvuus ko. pohjalle kannattaa soittaa valmistajalta.

Sitten on vielä yksi mmielestäni hyvä vaihtoehto. Ei varsinaisesti perinnemaalivalmistaja, mutta todellinen luonnonmaalivalmistaja. Saksalainen Auro, jota maahantuo pajutex Oy. Saattaa olla monelle tuttu vaikka Tuuman sivuilta= rakennuperinteen ystävät ry:n jäsenlehti. www.auro.fi

Auron tuotteet ovat täysin luonnonraaka-ainepohjaisia ja mikä parasta KAIKKI tuotteen sisältämät aineet lukevat pakkauksen kyljessä, koska heidän ei tarvitse salata mitään. Montaakos sellaista purkkia olette nähneet? Aurolta löytyy suuri valikoima tuotteita , vaikka tuota kalkkilaastia. Itse olen käyttänyt noita tuotteita toistakymmentä vuotta valmistamieni puutuotteiden ja lattioiden käsittelyissä ja olen kyllä ollut kovin tyytyväinen.
27.03.2012 16:31
sanna työlahti
Me maalattiin saunan betoniseinä kalkkimaalilla, joka ostettiin rautakaupasta, todella kallista tavaraa. Olikohan se Tikkurilan ainetta, se ei pölissyt. Olisin halunnut ihan dolomiitti kalkkia millä navetankin seinät maalataan valkoiseksi mutta eivät rautakaupassa olleet halukkaita myymään meille kalkkia kun on kuulemma niin vaarallista.
09.04.2012 22:57
Ari Seppänen
Tuohon kalkin vaarallisuuteen toteaisin, että dolomiittikalkki on kalsiumkarbonaatin ja magnesiumkarbonaatin luonnollinen seos,jota käytetään maataloudessa maan kasvukerroksen parantamiseen ja kasvukunnon ylläpitämiseen. Se ei ole vaarallista kuten ei ole tavallinen maatalouskalkkikaan, siis kalsiumkarbonaatti. Rakennuskalkki tai rakennushienokalkki taikka rautakaupan pussikalkki on kalsiumhydroksidia, so. ns. sammutettua kalkkia. Sitä käytetään muurauksessa ja rappauksessa.
Sillä olen maalannut vanhan sikalan ja karjakeittiön seinät valkoisiksi. Jos niihin nojailee, saattaa jääda valkoista pölyä asusteisiin, mutta ei harmiksi asti.
20.04.2012 21:56
Matti Koukka
Kiitos kaikille vastauksista!

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät