Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

räystäslautojen maalaus
29.11.2011 07:23
Hannu Rinne
Hei, millä olette maalanneet räystäslaudat ja ikkunalaudat. Meille tulee muuten punamulta talonväriksi, mutta aloin miettimään mikä on paras ratkaisu valkoisiin räystäslautoihin. Talon korkeutta on kumminkin n. 10m että ei sitten homehtuisi kun uusinta maalaus ei ole helppoa. Kannattaako ostaa maalaamatonta ja maalata pellavaöljyllä vai valmiiksi pohjamaalattua ja mitä siihen päälle voi maalata?
30.11.2011 14:57
seija turtiainen
Hei, me olemme viimeisten 15 vuoden ajan maalanneet kaikki puurakennuksemme Uulan petrooliöljymaalilla. Yksi maalauskerta peittää hyvin ja maali pysyy. Kyseessä on hengittävä perinnemaali, joka kuluu pikkuhiljaa samaan tapaan kuin perinteinen punamultamaali. Räystäslaudat ja ikkunalaudat olemme maalanneet valkoisella maalilla. Ensimmäiset maalaukset olemme uusineet räystäslautojen ja ikkunalautojen osalta 10 vuoden kuluttua. Seinien väri on pysynyt hyvänä, joten tarvetta uusintamaalaukseen ei ole vuosiin.
Olen myös itse tehnyt punamullasta petrooliöljymaalia. Se on helppoa. 10 litraan vernissaa lisätään 4 litraa petrooliöljyä ja säkki punamultaa. Sekoitetaan hyvin poralla, jossa on sekoituspää. Maali säilyy hyvin ja kestää pakkasta.
Tällä satsilla maalasimme pihasaunan ja hyvää jälkeä tuli. Valkoista maalia ei kannata tehdä itse, koska on vaikea löytää uv-suojattua pigmenttiä.
terveisin Seija Turtiainen
04.12.2011 16:06
Marko Mikkonen
Me olemme maalanneet Virtasen maalitehtaan neljän öljyn maalilla. Emme laittaneet mitään homeenestoa joukkoon ja maali homehtui (tai leväähän se musta on). Tämä on vernissapohjaisten maalien ominaisuus. Myös petrooliöljymaalit homehtuvat sopivissa olosuhteissa. Levä lähtee kuitenkin lähtee esim. painepesurilla helposti. Myöhemmin kuulemma maali menettää "makuaan" eikä pesuja enää tarvita, vaikka homeenestoa ei maaliin lisäisikään.
06.12.2011 17:36
sanna työlahti
Mites mahtaa käydä laudalle, jos sitä nyt laittaa räystäisiin ilman maalausta ja vasta keväällä maalaa, mahtaako homehtua talven aikana, nyt ei varmaankaan enää voi maalata tähän vuoden aikaan?
03.01.2012 08:18
Wilma Patomäki
Huomasin että olitte miettineet että ottaako valmiiksi pohjamaalattuja räystäslautoja.
Nämä maalataan teollisilla maaleilla jotka eivät anna pellavaöljymaalin imeytyä pintaa syvemmälle. Pellavaöljymaalilla maalaamisessa on tärkeää että maali imeytyy puupintaan kunnolla, siksi maalataan 3 kertaa, pohjamaalaus ohella maalilla, välimaalaus ja viimeistelymaalaus tiukkaan hangaten jotta pinta pysyisi ohuena, maali silti peittäen. Kaikki kerrokset maalataan samallapellavaöljymaalilla jolloin maali tarttuu toisiin kerroksiin hyvin.
Hyvä aito pellavaöljymaali on valmistettu aidoista pigmenteistä ja korkealaatuisesta vernissasta jolloin maali ei homehdu pintaan. Ei pidä sotkea hometta ja sinipilkkuja toisiinsa. Puun sinistyminen tapahtuu esim jättämällä se maalaamatta vuodeksi tai puoleksi vuodeksi ,on vanha hyvä tapa avata puun huokoset enne maalaamista. Sinistyminen ei ole vaarallista vain ulkonäkö juttu joka häviää maalin alle.

Maalaan itse aina Gysinge Färgin tuotteilla, ovat korkealaatuisia ruotsalaisia perinnemaaleja. Valmistan myös itse maaleja myyntiin ja olen maalannut ammatikseni yli 20 vuotta ja kokemukseni mukaan suurimmat ongelmat tulevat kun maalataan liian märkää puuta, juuri höylättyä kovapintaista puuta, alla teollinen pohjamaali päällä pellavaöljymaali, maalataan niin sanotulla perinnemaalilla joka ei sitten sisällä aitoa pigmenttiä tai sisältää mäntyöljyä=alkydiä eikä näin ollen olekaan aito perinnemaali. Petroolimaaleissa on valitettavan usein teollinen pasta värinä joka haalistunut auringossa. Petrolimaali on muuten hyvä perinnemaali moneen pintaan.

värisävyt ovat pastoissa täysin erilaiset kuin maaväri pigmenteistä joita historiallisesti oikeissa värisävyissä käytettiin. Lisäksi pigmentit kestävät uv-valoa erinomaisesti ja sisältävät usein itsessään home-eston. Pitäkää siis puupintoja paljaana ennen maalamista ja maalatkaa kuivalle alustalle ja aidolla perinnemaalilla tiukkaan hangaten niin hyvä tulee ja vuodet vierii mukavasti seuraavaa maalauskertaa odotellessa. Pitää kuitenkin muistaa että pienet huoltomaalaukset ovat aina paikallaan jatkuvalle kulutusta altistuville paikoille esim talon eteläpuolella kannattaa käydä useammin katsomassa pintoja kui pohjoispuolella tai jos talon lähellä on suurta puustoa niin niiden läheisyys kuluttaa ja likaa maaleja.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät