Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Erikoinen hirsiseinärakenne
23.11.2011 21:30
Hannah
Löytyykö keneltäkään kokemusta tai viisautta tilanteeseemme:

Olemme eristämässä vanhan 1850-luvun hirsitalon seinärakennetta hirren sisäpuolelta. Ensin rakennesuunnittelija piirsi 50 mm ekovillaa ja päälle huokoisen puukuitulevyn. Seinät on nyt koolattu, ja hirret ovat liikkuneet 150 vuoden aikana aikalailla, niin että koolauslinjan ja hirren väliin jää 50 mm - jopa 175 mm tila, joka oli tarkoitus saada tiiviisti täytettyä eristeellä.

Pyysimme kuitenkin rakennesuunnittelijaa laskemaan kastepisteet uudelleen, kun ajatus paikoin jopa 175 mm villakerroksesta alkoi tuntua aika hurjalta ja viereiseen vanhaan hirsitaloon tuli remontti juuri liian paksun sisäpuolisen villakerroksen vuoksi (kosteus oli kerääntynyt nurkkiin, ilmeisesti myös ilmansulussa puutteita). Niinpä saimme uudet ohjeet kastepistelaskelmien jälkeen: 50 mm ekovillalevy suoraan hirren päälle ja tiiviisti X5-ilmansulkupaperi sen päälle, ei yhtään enempää villaa mihinkään. Sitten tyhjä tila seinälevyyn asti, joka yksinään koolausten päällä.

Ongelmana kuitenkin se, että vanhassa hirsiseinässä on todella paljon kaikenlaisia ulokkeita, eli villalevytys ja ilmansulku on lähes mahdoton saada tiiviisti. Mielestämme olisi helpompi jättää hirsi yksikseen ja pistää 50 mm villalevy ja ilmansulkupaperi kiinni koolaustolppiin, ja päälle huokoinen 22 mm puukuitulevy (joihinkin tiloihin kuten keittiöön pakko laittaa Gyproc EK).

Kumpi ratkaisu on parempi? Vai onko jokin muu vielä parempi tapa tai näkökohtia joita emme osaa nyt huomioida? (Jos se kaikkein paras tapa eli eristys hirren ulkopuolelle on poissuljettu.)

Kommentteja ja kokemuksia?

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät