Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Hirsirungon sisäpuolinen eristäminen
26.10.2011 22:08
Hannah
Hienoa kun löysin nämä sivut! Vuosi sitten hurahdin vanhan hirsitalon kunnostusprojektiin, ja Perinnemestarin remonttikirja on ollut jokapäiväinen käsikirjani. Aiempaa kokemusta minulla ei ole.

Olemme purkaneet 1850-luvulla rakennetun hirsitalon runkoon asti ja runkoakin joutuneet uusimaan jonkin verran. Rakennesuunnittelija piirsi sisäseinän eristeeksi 50 mm ekovillalevytyksen X5 ilmansulkupaperin kanssa. Sisäverhoukseen on merkitty villan päälle huokoinen puukuitulevy 22 mm.

Nyt olen lueskellut näitäkin sivuja ja huomaan, että juuri missään ei ole esimerkkiä 50 mm villaeristeestä, vaan aina on käytetty huokoista puukuitulevyä suoraan hirren päällä. Ainoa esimerkki löytyi www.lauta.fi -sivuilta; siinä 50 mm lämmöneristeen päälle suositeltiin alle havuvaneria 9...12 mm rakennetta tukevoittamaan (ja mahdollistamaan taulujen tai kalusteiden kiinnityksen seinään) ja sen päälle huokoinen puukuitulevy. Toisena vaihtoehtona suositeltiin huokolevyn päälle kovalevyä 3...6 mm.

Kysymyksiä:
Onko rakennesuunnittelijan piirtämä 50 mm ekovillalevy syytä unohtaa ja vaihtaa se huokoiseen puukuitulevyyn, jotta kalusteiden kiinnitys seinään voi onnistua? Jos ekovillakerros jätetään, mitä suosittelette sen päälle sisustuslevyksi ja mistä niitä saa? Onko rautakaupan Huokoleijona kelvollinen (täysin hengittävä)? Vanerilevy kauttaaltaan sen alla tai kovalevy päällä tuntuu kieltämättä aika erikoiselta ratkaisulta.

Huokoinen puukuitulevy (tai muu päällimmäiseksi jäävä pinta) on tarkoitus maalata; siihen onkin löytynyt täältä jo hyvät ohjeet.
27.10.2011 09:29
Esa Huotari
Hei

Korjaan itse 1912 rakennettua hirsirunkoista taloa. Seinät olen eristänyt tuolla nimenomaisella huokoleijonalla ja levyt on pinnoitettu pinkopahvilla. Tuo 50 mm ekovillalevy seinissä kuulostaa kyllä erikoiselta, tuskin rakenteellisesti mikään riski, mutta jotenkin turhalta vaikuttaa. Ongelmia tulee nimenomaan kaiken kiinnittämisessä.. Mielestäni kovien levyjen ongelma on niiden joustamattomuus, kaikki joudutaan koolaamaan, jotta saadaan nurkista suorat jne. Vanhoissa taloissa kaikki ei ole aina niin suoraa ja mielestäni ei pidäkkään olla. Puukuitulevy mukaelee seinän muotoja ja säilyttää vanhan talon hengen. Nämä ovat ei rakennusalan ammattilaisen mielipiteitä, mutta näillä meillä mennään :)

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät