Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Millaiseen pohjaan keittomaali tarttuu??
24.10.2011 03:21
Heidi Viljanen
Moi!

Olisin kysellyt millaiselle pohjalle keittomaalilla voi maalata. Tietäiskö joku?

Meillä vuorilaudoitus on maalattu aikojen saatossa pellavaöljymaalilla ja varmaan päälimmäinen kerros jollain alkydiöljymaalilla. Maalin voisi skrapata ja maalata esim. petroliöljymaalilla, mutta pinta on niin rapistunut, että lauta on harmaantunut ja hiutunut sieltä sun täältä. Arveluttaa, että mimmoinen työ on saada harmaantunut pois (ja saako sen pois..?), että öljymaali siihen tarttuu.

Toisaalta olen ihastunut keltamullan väriin ja olisi aika makeeta, jos talon huoltomaalaukset voisi tehdä vain harjaamalla pinnan ja maalata uutta päälle.. :) Ja keittomaalillahan kun voi maalata myös harmaantuneen puun?

Eli voiko keittomaalilla maalata öljymaalilla aiemmin maalattua pintaa vai käykö se vain puupuhtaalle pinnalle?
24.10.2011 09:17
Hannu Rinne
Hei

Kaikki ohjeet sanovat aina, että keittomaali käy vain maalaamattomalle pinnalle. Mieluiten vielä höyläämättömälle lankulle. En usko, että kukaan uskaltaa suositella keittomaalia minkään pinnan päälle.

itse tein kuitenkin rohkean kokeilun ja väritin kellarin päädyn testimielessä punamullalla. Alla olevasta maalista ei saanut selvää, mutta ilmeisesti se oli vanhaa öljymaalia. Skrapasin mikä lähti ja sitten päälle punamultaa, jossa oli hieman pellavaöljyä seassa. Neljä vuotta on kestänyt, mutta päärakennukseen en olisi uskaltanut koittaa samaa.

t. Hannu
24.10.2011 14:04
Heidi Viljanen
Moi!

Kiitos vastauksesta!

Jäämme pohtimaan, riittääkö meillä seikkailuhenkeä lähteä ottamaan riski... No on ainakin vielä talvi aikaa mietiskellä vaihtoehtoja ihan rauhassa :)

Tuosta harmaantuneesta puusta vielä: Jos päädytään siihen öljymaalaukseen, niin miten totaalisesti se pitää saada pois, että maali tarttuu? Riittääkö hiutuneen "karvaisen" puun pois ottaminen? Meillä on niin hieno vanha vuorilaudoitus, että vaihtamaan emme ikinä kumminkaan rupea.
22.11.2011 10:01
Hannu Rinne
Hei

Vähän makuasia tämäkin. Jos tahtoo aivan tasaisen pinnan, pitäisi kaapia mahdollisimman puhtaaksi. Toisaalta, kiinni olevan maalin kaapimiseen ei kannata käyttää kamalasti vaivaa. Kultainen keskitie on kaapia kaikki irtonainen pois ja hiekkapaperilla tasoitella sen verran, että jäävä maali ei tee terävää valossa näkyvää reunaa. Näin on tehty kuvan seinässä.

Vanhoissa vaaleissa maaleissa on käytetty lyijyä, josta nimi lyijyvalkoinen. Sen poistaminen edellyttää hyvää hengityssuojausta. Jos tämä maali on tiukassa niin antaa sen ollakin, se toimii parhaana mahdollisena homeenestäjänä. Se on niin hyvä myrkky, että nykyään sitä ei saa enää käyttää.

t. Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät