Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Lastulevyn saumojen tasoitus
20.10.2011 11:36
Matti Koukka
Hyvät perinnerakentajat,

lastulevyjen liikkumisvaraksi jätettyjen 5-7 mm saumojen tasoitus taitaa olla tuhoon tuomittu ajatus? Kaikenmaailman akrylaatit ja muut tasoitteet eivät ilmeisesti estä tapetin repeilyä tulevaisuudessa, kun lastulevy reagoi ilmankosteuteen tms. hirsirunkoisessa reilu 100-vuotiaassa talossa.

Voisiko pinkopahvilla saada koko seinän tasaiseksi eli löisi pahvin vaan lastulevyn ja sen saumojen päälle?

Vai onko edessä auttamatta lastulevyjen poisto, jos saumoista haluaa päästä eroon?

Terv,

MK

20.10.2011 12:43
risto pakkala
Terve

Pinkopahvilla saa kätevästi(?) piiloon kaikenlaista. Jos sen laittaa pinkopahvimaisesti lastulevyn päälle niin homma toimii. Mutta jos sen esim liimaa, niin ajan myötä se myös repeilee.

Itse ottaisin myös lastulevyt pois, mutta tämä on täysin minun henk.koht. ongelma. Jo tietoisuus siitä että jossain on lastulevyä saa minut toimimaan. Sama pätee kipsi tms gyproclevyihin, vaikken kehtaakaan tunnustaa, että keittiössä on vielä gyprocit...toistaiseksi.
24.10.2011 02:06
Heidi Viljanen
Moi!

Joo, yhdyn edelliseen. Lastulevy ja Gyproc eivät yksinkertaisesti ole vanhassa talossa kotonaan. Itse olen täysin vannoutunut huokolevy-fani.

Sillä kun pinnoittaa hirsiseinät ja saumaa ja nauhoittaa huolellisesti (jollain hengittävällä kitillä + saumapaperilla, käytimme ihan normaalia kipsipohjaista kittiä ja paperista saumanauhaa rautakaupasta), niin menee monta kärpästä yhdellä iskulla. Huokolevy lisäeristää, hengittää ja antaa todella pehmeän ja kodikkaan akustiikan (vrt. kaikuvat kipsiseinät..).

Huokolevy pitää kyllä sitten ennen tapetoimista joko pohjamaalata (käytimme Sateenkaarivärien kaseiinimaalia) tai esiliisteröidä, ettei se imaise tapetin liistereitä itseensä.

Me käytimme vanhojen huokolevytettyjen seinien "tasoitetapettina" pinkopahvia. Liisteröimme sen vanhanajan selluloosaliisterillä (Sateenkaarivärit myy sitä ainakin) ja saimme tosi hienon pinnan. Sen voi tapetoida tai maalata. No joo, todennäköisesti liisteröidyn paperin pinta ratkeaa saumoista jossain vaiheessa hirsitalossa, mutta luulenpa, että puutalo elää aina sen verran, että tätä on vaikea välttää, teki sitten mitä vaan (?). Ainakin meidän savipatjalla köllöttelevä hirsitalomme on elänyt vuosikymmenien aikana ihan omaa elämäänsä ja siinä ovat tapetit aina vähän ratkeilleet sieltä sun täältä, oli pinkopahvit sitten pingoitettu tai tapetti liisteröity suoraan huokolevyyn...

Ja perinteisestä liisteristä: suosittelen! Hengittää ja on niin jämäkkää tavaraa, että taatusti pitää isältä pojalle :)! (vaikka mieheni pappa epäili vahvasti, että voiko tämmönen muinaislitku mitään papereita pitää seinässä...) Ja edullinen tapa huokolevyn pohjakäsittelyyn!


Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät