Pönttöuunin muurauskurssi
Turku, 17.11.- 25.11.2017

Iso-Puolalan Joulu to-su
Turku, 16.11.- 17.12.2017

Lisää tapahtumia arkistossa

Viimeisin kommentti:
Aira Ikonen , 18.11.2017
Lämpöpattereita
Myydään käytettyjä vesikiertoisia lämmityspattereita yhteensä 10 kpl 50-luvulta. Patterit ovat nyt Keski-Suomessa. ...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Vaihtaako vai eikö vaihtaa - siinä kysymys
17.10.2011 13:50
Ismo Varjonen
Terve!

Olen remontoimassa noin sata vuotta vanhaa hirsirunkoista torppaa ja tänään avasin makuuhuoneen lattian sekä eristeen että pintamateriaalin vaihtamiseksi. Lattian alta löytyi (talossa on rossipohja, joka on altapäin kuiva ja terve) noin 40 senttiä rutikuivaa sammal - sahanpuruseosta. Mieleeni juolahti kysymys että onko mitään syytä poistaa vanhaa, hyväkuntoista eristettä ja korvata se uudella vai toimiiko vanha eristys riittävänä eristeenä? Luonnollisesti täyttäisin vajaat kohdat esim. ekovillapurulla. Mahdollista on myös laittaa tulevan lautalattian alle vaikkapa puukuitulevyä kerros tai kaksi. Pyydän perusteltuja mielipiteitänne sekä mahdollisia kokemuksia vastaavissa tilanteissa toteutetuista ratkaisuista.

Etukäteen kiittäen,
Ismo Varjonen
18.10.2011 13:10
Hannu Rinne
Hei

Se on totta, että monet nykyaikaiset eristemateriaalit ovat paremmin eristäviä kuin vanhat, mutta jos sinulla on 40 cm kuivaa ja kuohkeaa eristettä, niin ei ole mitään syytä vaihtaa sitä. Päälle voit lisätä sahan- tai kutterinpurua tai jotain puu/paperipohjaista eristettä. Selluvillaa voi puhaltaa ja nykyään sitä saa levynäkin. Irtonainen eriste tosin menee mahdollisesti mutkikkaassa tilassa kaikkein tarkimmin koloihin.

On myös tärkeä huolehtia siitä, että lattian eristetilaan ei pääse puhaltamaan eli vetämään mistään. Eristeen alla ja reunoilla pitäisi olla paperointi. Paperi kannattaa laitta myös lattiavasojen päälle ennen pintalautaa. Puukuitulevy lautojen alla toimii toki eristeenä, mutta sen jälkeen lattia paksunee ja kynnykset jäävät pintaan ja ovetkaan eivät välttämättä kulje.

Jos lattia ei ole ennen ollut jäätävä, pitäisi kevyen kunnostamisen riittää.

Myös lattian pintamateriaali vaikutta siihen, miltä lämpötila tuntuu. Paksu lakka tuntuu jalkapohjassa kylmemmältä kuin kuurattu puupintainen.

t. Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät