Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Mitä seinille Gyprocin sijaan?
14.10.2011 15:36
Matti Koukka
Moro perinnekansa!

Gyproc tuntuu olevan huudossa, mutta millä muulla voi verhoilla sisäseinät kuivissa tiloissa? Talo on hirsirunkoinen ok-talo,jota on rakennettu ja rempattu vaihtelevalla maulla ja taidolla 1860-luvulta lähtien ja jälki on sen mukaista. Nyt haluaisin palauttaa taloa hengittävämpään ja alkuperäisempään asuun. Insuliittia on suositeltu, mutta aika höttöiseltä ja kevyeltä materiaalilta se vaikuttaa. Onko panelointi ainoa ratkaisu?
18.10.2011 15:14
Raimo Kantonen
Terve

Gyprok tuntuu olevan nimeomaan nykyrakentajien suosiossa. Itse en kyllä kipsaria hirsitaloon laittaisi. Vaikka eipä siinä kipsihän on kyllä ikivanha ja hyvä rakennusmateriaali.

Moni on varmasti suositellut tuota huokoista kuitulevyä eli "insuliittia" sinulle. Lukaisepa ihan ensimmäisenä koko museoviraston korjauskortisto netissä läpi. Noissa on paljon hyödyllistä tietoa vanhan rakennuksen korjaajalle, myös tästä aiheesta.

Tässäpä pari hyvää syytä harkita huokolevyä. Ohuena 12mm se taipuu tarvittessa vaikka mutkittelevan hirsiseinän päälle ilman mitään koolauksia. Jos (ja kun) rakennus elää ja liikkuu se ei ole heti murtumassa, sillä saa paksuutensa verran (vaikkapa 22mm) lisäeristettä sekä miellyttävän huoneakustiikan. Miinuksena sanottakoon että tuohon huokolevyyn ei juuri kiinnitetä mitään, joten seinälle tulevat kaapistot jne täytyy tietää etukäteen. Toisaalta jos sen takana on hirsi niin tarpeeksi pitkällä ruuvilla pysyy vaikka asentaja seinässä. Lisäksi mielestäni tuo kuuluu niihin materiaaleihin mitkä eivät kuulu vanhaan rakennukseen kuten esim. laminaattilattia.
18.10.2011 19:13
Hannu Rinne
Hei

Olen samaa mieltä siitä, että Gyprok-huoneessa tuntuu kuin asuisi kitaran sisällä. Meillä on 22 millinen huokoinen puukuuitulevy suoraan hirren päällä ja sekin taipuu sopivasti hirren mukaan. Jos meinaa jäädä tyhjää seinän ja leyn väliin, niin voi työntää eristeeksi hieman pellavaa. Se estää mahdollisen seinän läpi tulevan kylmävuodon leviämästä laajemmalle. Jos käyttää kahta 12 mm levyä, ne kannatta asentaa limittäin, jotta saumat pysyvät paremmin aloillaan.

Kun levyn takana on hirsi, niin kaikki on saatu hyvin kiinitettyä. Yksi uusikin seinä tehtiin rankarunkoisena; sen pinnassa on lauta + 12 mm levy. Hyvä ja tukeva tuli.

Jos eristämiseen ei ole suurta tarvetta, esim. väliseinissä, kannattaa harkita myös pinkopahvittamista. Sen voi tapetoida tai maalata. Itseasiassa pinkopahvi on 1800-luvun historiallisesti oikea ratkaisu, ei silloin levyjä ollut. (Mutta oli puuta millä lämmittää.)

t. Hannu
20.10.2011 11:27
Matti Koukka
Kiitos vastauksista,

K-Raudan sälli tarjosi puukuitulevyksi Huntonin höttöistä 12 mm tavaraa, joka ei säily ehjänä edes seinälle asti.

Suomen kuitulevyn ns. aito insuliitti tuntuu hieman tuhdimmalta. Puukuitulevyillä vuorattavaksi tarkoitetut seinät ovat hirsisiä ulkoseiniä, jotka on eristetty sisältä 50mm villalla, joten koolaukseen on tuo sisäpuolen vuoraus lyötävä. Nytkin on eristekerros jo aika laiha.
07.11.2011 10:30
sanna työlahti
Missä sitä kunnon puukuitulevyä myydään? Tekeekö sama tehdas sitä, kun tekee tuulileijonaa ulkoseiniin?

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät