Viimeisin kommentti:
Hannu Rinne, 20.06.2018
Mitä sisäkaton ja selluvillan väliin yläpohjaan?
Hei Olet oikella asialla, kun revit muovin pois! Kaikkien rakenneosien on oltava hengittäviä. Niin kauan kun veto pysäytettiin sanomalehtipape...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Vanhan kakluunin kunnostus
25.04.2011 22:53
Leena
Hei,

Kaipailisin taas neuvoja.
Talossamme on muutama vanha kakluuni, joita ei ole käytetty ainakaan viiteentoista-kahteenkymmeneenvuoteen. Piiput ovat todella huonossa kunnossa ja vaativat täydellisen kunnostuksen.

Löytyykö kokemuksia kakluuneiden saattamisesta uudelleen käyttöön?
Miten tässä tilanteessa olisi syytä edetä, ottamalla ensin yhteyttä nuohoojaan vai kakluuniasiantuntijaan?

Aluksi meinasin, ettei oteta kakluuneita edes käyttöön, koska mietin voiko niistä saada enää oikeasti paloturvallisia. Talossamme on sähkölämmitys ja koko viime talven kaipasin takkojen tuomaa lämpöä. Lisäksi lämmittämättömät kakluunit oikein hohkaavat kylmää kovilla pakkasilla.

Leena
28.04.2011 17:16
Vesa Nuolioja
Otin kesäpaikkanamme (aika paljon käytössä myös talvella) toimivassa vanhassa rakennuksessa pari vuotta sitten käyttöön kaksikin tulisijaa. Pönttöuunia olin käyttänyt kauan sitten, mutta uudelleen käyttöön otto arvelutti hormin rapautumisen vuoksi. Keittiön puuhellaa olin yrittänyt käyttää, mutta luopunut yrityksistä savuttamisen vuoksi. Kun sitten nuohooja kävi nuohoamassa pari muuta käytössä ollutta tulisijaa, otin pönttöuunin mahdollisen käytön puheeksi. Nuohooja tarkisti uunin ja hormin ja "tuomio" kuului: uuni on kunnossa, mutta ennen käyttöä sinun on tehtävä uusi hormi. Ostin harkoista tehdyn hormin, jossa on keraaminen sisäpiippu ja eriste sen ja harkkojen välissä. Muuraus oli ihan helppo tehdä itse muuten, mutta hormin liittämisessä uuniin oli hieman miettimistä. Välikatolla laitoin lisäksi harkkojen ulkopuolelle viiden sentin eristeen. Uuni alkoi toimia erinomaisesti. Siitä innostuneena otin käyttöön myös hellan, joka on liitetty samaan hormiin. Puhdistin hellan huolellisesti ja tein uuden hormiliitoksen, koska vanha oli mielestäni harva.

Olen nyt pari vuotta käyttänyt sekä uunia että hellaa monta kertaa viikossa. Molemmat ovat sangen mukavia lämmön lähteitä enkä ollenkaan ihmettele, että olet alkanut sellaisia kaivata.

Ainakin oma nuohoojani oli hyvin asiallinen ja pätevä. Eiköhän heillä yleensäkin ole tarkka silmä nähdä, mitä tulisijoille pitää tehdä, jos ne ottaa käyttöön. Käsitykseni siis on: ensin nuohooja, sitten muurari jos ei itse osaa muurata.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät