Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Uusi hirsitalo suunnitelmissa
21.03.2011 20:44
Iida Kallio
Hei!
Tarkoituksenamme olisi mieheni kanssa uuden hirsitalon rakentaminen. Mieheni mielestä on tärkeää rakentaa "vanhan" näköinen talo. Talo tulisi tontille joka arvaukseni mukaan on jotain 30 astetta kalteva.
Olemme itse piirtäneet erään yksikerroksisen mallin joka olisi meidän mieleinen. Ulkomitat on 6,5m x 12m...onko liian kapea? ihmiset sanovat, että ei niin kapeaa taloa voi rakentaa. Sauna ei tietenkään tule taloon sisään, pelkkä suihku (suositteletteko suihkukaappia hirsitaloon?) Entä jos sitten joskus haluaa laajentaa, niin voiko niin kapeaa ja rinteellä olevaa taloa järkevästi laajentaa?
Olen lainannut kirjastosta Panu Kailan Talotohtori-kirjan ja aloitin juuri lukemisen. Onko muita perinnerakentamista käseitteleviä kirjoja joita voit suositella?
Kaikki mahdolliset ideat ja ehdotukset otetaan mielellään vastaan! Kiitos etukäteen!
22.03.2011 10:56
Raimo Kantonen
Onnittelut hyvästä materiaalivalinnasta. Ja on ilahduttavaa kun joku haluaa tehdä jotain kestävää ja perinteistä. Haasteita ja tiukkoja päätöksiä saattaa kyllä tulla monessa kohtaa. Taitaa ensimmäinen olla että minkälainen hirsi? Sekään kun ei enää ole yksi ja sama käsite. Kannattaa lukea Risto Vuolle-Apialan hirsitalo ja muita hänen julkaisujaan. Talotohtori on ihan hyvä, käsittelee pääosin korjausrakentamista, mutta pitää sisällään kyllä hyvää materiaali- ja rakennetietoutta. Kannattaa lukea myös kailan Kevät toi maalarin kirja.

Kannustaisin ahmimaan kaikki perinteiseen puu/ekorakentamiseen liittyvät kirjat. Myös maaleista ja pintakäsittelyaineista. En ole arkkitehti- olen puuseppä, mutta tuo 6,5m on mielestäni aika kapea. Oma pikkuinen hirsimökkimme (asuintalo) on 6,8 x 8,5m ilman kuisteja. Huoneista tulee tuolla 6,5 mitalla aika kapeita, siis jos niitä on vierekkäin lyhyemmässä suunnassa.

Tuo aidosti vanhan näköinen talo vaatii budejtilta jonkin verran. Ei esim. ole olemassa fenestran tai tiivin valikoimissa perinneikkunoita. Pienet tehtaat tekevät toki, mutta hinta on taatusti eri luokkaa. Ja ikkunoilla on mielstäni suuri merkitys. Ne ovat talon silmät. Toinen mielestäni tärkeä seikka on katto. Perinteisessä hirsitalossa on saumapelti, tiili tai kolmiorimahuopakate. Huopakate on edullinen, mutta ei sovi arkkitehtoonisesti kaikkiin rakennuksiin.

Riippuen myös täysin rakentajaporukasta teidän on hyvä tietää miten rakenteet toimivat ja millasin materiaalein. Onneksi tänä päivänä on myös rakennusvalvojia, jotka ovat perhetyneet eko/perinnerakentamiseen niin ei tarvitse itse kaikkea opiskella.

Uudisrakentamisen hyvä ja huono puoli tänäpäivänä on materiaalien kirjo. Vaikkapa maalit. Valikoima on valtava. Kunhan jätätte lateksit ja muut muovit muille ja käytätte luonnonmaaleja vaikka ominaisuuksista tinkien niin hyvä tulee. Kunhan hurahdatte asiaan, mikä itselle on käynyt niin ennenpitkää huomaat että olet itse tekemässä munatemperaa :)
23.03.2011 16:25
risto pakkala
Hoi

Talon koon määrittelee tietysti tontti, käyttötarkoitus (huoneiden lkm) ja budjetti.... ja näiden kompromissi. Tarvittaessa metri lisää leveyttä ei kaatane budjettia, mutta voi aiheuttaa muita pulmia.

Laajentamisen määrittelee samat asiat. Rinnetontilla ylipäätään laajennetaanko ylä- vai alarinteeseen vaiko sivulle. Kannattaa miettiä tarkkaan jo suunnitteluvaiheessa ja ottaa rakenteissa huomioon mahdollisuuksien mukaan.

Suihkukaapin jättäisin kauppaan. Iso möhkäle pienessä tilassa on aikamoinen tilasyöppö. Laita suihkuverho ja lattiakaadot oikein.
24.03.2011 16:43
Vesa Nuolioja
Jari jo totesikin, että perinnerakentaminen on asia, johon helposti "hurahtaa". So what, hurahdetaan sitä tyhmempiinkin asioihin. Eihän se "vanhan näköisen" haluaminen tietysti pysähdy ulkonäköön, missä siinäkin on monia asioita kuten esim.: perinnemaalien käyttö, perinteiset puuikkunat, porakivisokkeli, entä oven ja kuistin malli. Jari jo mainitsi kattotyypit eli saumapelti, sementtitiili tai kolmiorima. Savitiili kuulemma on paljon parempi kuin sementtitiili, mutta saako niitä?

Ja kun sisälle mennään, niin luettelo senkun jatkuu: puuhella keittiöön, pönttöuuni makuuhuoneeseen, kaakeliuuni olohuoneeseen, lattiat vanhaa paksua lankkua nauloilla kiinni, vanhojen huonekalujen entisöinti...

Tietolähteistä puheen ollen: Risto Vuolle-Apiala tosiaan taitaa olla yksi parhaita hirsirakentamisen tuntijoita. Nimi googlen kenttään, niin löytyy paljon hyvää tietoa. Yhtä tärkeää tietolähdettä ei ole vielä mainittu eli Tuuma. Se on Rakennusperinteen ystävät -yhdistyksen jäsenlehti, oikein hyvä. Yhdistykseltä ilmestyy myös vuosisulkaisu. Tällä kertaa sen aiheena on ulkomaalaus. Sisällysluettelo löytyy osoitteesta
www.tuuma.net/
Olen juuri lukenut julkaisua, joka on todella monipuolinen tietopaketti. Pidän tuosta Tuuman linjasta, että kirjoitetaan välillä hyvinkin konkreettisista asioista kuten nyt vaikka rakennustelineistä ja pensselien pesusta. Toisaalta kuitenkin annetaan aineksia myös "filosofiseen" pohdiskeluun. Tällä kertaa sitä oli esim. Panu Kailan artikkelissa, jossa verrattiin perinteisiä pigmenttejä moderneihin maaleihin. Ei ole lainkaan selvä asia, että kaksi tietyssä valossa samalta näyttävää väriä näyttäisivät samalta myös toisessa valossa. Kaila käyttää vertailuna männyn runkoa. Senkin väri vaihtelee paljon riippuen siitä, missä valossa sitä katselee. Anteeksi jos meni jo vähän sivuun Iida Kallion aiheesta.
24.03.2011 20:54
Kirsi
Meidän 1800-luvun alussa rakennetun tuvan ulkomitat on 7,5x11,5m, että itse laittaisin metrin lisää tuohon, mutta ei se nyt mikään kovin kapea ole, jos huonejärjestys on vanhalla talolle tyypillinen tupa+porstua+kamari.

Suosittelen suihkukaappia, menee vesi varmuudella suoraan viemäriin, eikä laatojen saumoista tai viemärin korokerenkaan tiivisteistä rakenteisiin... toki vaikka laittaa suihkukaapin, niin vesieristeet pitää olla kunnossa. Ja meillä on höyrykaappi, korvaa sisäsaunan ja katollisena höyryt pysyy kaapissa ja menevät sieltä tosiaan suoraa viemäriin, plus että pesuhuone pysyy muualta kuivana ja mukavana käyttää.

Vesalla oli hyviä miettimisen aiheita lueteltuna, puuikkunat on esimerkiksi aika iso osa tunnelmaa.

Hyviä linkkejä olis varmaan:
http://www.rakennusperinto.fi/Hoito/rakenteita_ja_
rakennusosia/fi_FI/Rakenteita_ja_rakennusosia/

http://www
.tuuma.net/

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät