Viimeisin kommentti:
TTK, 22.07.2018
Yläpohja
Poistatin vanhan rakennuksen vintiltä sahanpurut pois. Sahanpurujen alla oli vanhoja paperisia rehupusseja (tyhjiä).Yllätykseksi kattovasat (puuosa...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

vanhaan siirrettävään hirsitaloon uudet ikkunat?
10.03.2011 20:41
sanna työlahti
Meillä alkaa keväällä projekti, jossa pystytetään jo purettu vanha hirsitalo. Lupa on jo saatu. Ikkunat siinä tulee ongelmaksi, kun tarvittiin lupaa varten energiatodistus johon on arkkitehti tai lvi-suunnittelija suunnitellut ikkunat jonka U-arvo on 0,8 eli onkohan mitään mahdollisuuksia käyttää vanhoja ikkunoita. Alumiini ikkunoita en missään nimessä halua. Onnistuuko puusepän tehdä noin tiiviit ikkunat?
11.03.2011 17:22
Vesa Nuolioja
Muutamista ikkunakeskusteluista ja muistakin tietolähteistä on jäänyt mieleen esim. seuraavaa:
- vanhat ikkunat kannattaa ottaa käyttöön tyylisyistä sekä siksi, että ne ovat usein hyviä
- erityisen arvokkaita ovat monien vanhojen ikkunoiden lasit
- jopa lahovikaisia ikkunoita kannattaa korjata ja on puuseppiä, jotka osaavat sen työn hyvin
- puusepät voivat myös halkaista karmin ja tehdä sen paksummaksi uudella puulla. Seinähän tulee joka tapauksessa entistä paksumpi eristysmääräysten vuoksi. Saattaa siis olla paikallaan paksuntaa myös ikkunat. Suurempi ilmatila parantaa eristystä osaltaan
Puusepiltä onnistuu myös kolmannen lasin lisääminen, jos sitä pidetään tarpeellisena

Meillä on hankittuna vanha talo ja tonttikin olisi, mihin se on tarkoitus siirtää. Mietintä on kumminkin vaiheessa eikä lopullisia päätöksiä ole tehty. Joka tapauksessa linjani ikkunoiden suhteen on melko selvä jo. Jos rakennusprojektiin ryhdymme, entisöin itse vanhan talon hyväkuntoiset sisäpokat. Tietoa työn tekemisestä löytyy netistä helposti. Ulkopokat ovat niin pehmeät, että niitä ei voi kunnostaa. Otan kaikki ehjät lasit niistä talteen. Uudet pokat teetätän pätevällä puusepällä vanhan mallin mukaan. Maalauksen ja lasituksen teen itse. En ole vielä keskustellut asiasta kuntamme rakennustarkastajan kanssa. Sen kumminkin noin yleisesti tiedän, että tällaisia ratkaisuja on tehty paljon. Ei sellaista vaatimusta voi viranomaistaholta olla, että kunnolla tehdyt uudet puuikkunat sekä asianmukaisesti entisöidyt vanhat eivät kelpaisi.
14.03.2011 12:05
Karoliina Borgelin
Hei!

Itsellämme on kokemusta samantyylisestä tilanteesta eli vaadittiin lämpölasi,koska remontti jaoteltiin uudisrakentamisen kanssa samaan kategoriaan. Tämä oli siis Turussa ja remontti tapahtui puutalohuoneistossa. Itse saimme järkeiltyä asian näin: vanha karmi ja vanhat ulkoikkunat kunnostettiin ja sisäpuolelle teetettiin uudet ikkunat puusepällä ja joihin asennettiin lämpölasit. Hyvin menivät tarkastuksessa läpi ja saatiin mukavasti säilytettyä vanhan ikkunan henki.
18.03.2011 13:50
risto pakkala
Hoi

Nuo U- tms arvot ovat minulle hämäriä, mutta puuikkunat on ehdottomasti toimivat. Tiiviys - jos siitä puhutaan - on kiinni sisäpokan ja karmin välistä. Jos on uutta tavaraa, niin ne eivät ole edes kierot => helppo nakki.

Edellisissä kommenteissa ei selkeästi sanottu, mutta puusepäksi/valmistajaksi kannattaa etsiä sellainen joka tekee ikkunoita. Ei kuitenkaan mikään "tiivi-tehdas". Pätevä puuseppä toki pystyy tekemään, mutta siihen vihkiytyneeltä saattaa käydä nopeammin ja edullisemmin => valmiit profiilit ja muut terät.

Ottamatta kantaa suuremman ilmatilan eristykseen, niin Vesan karminhalkaisu kommenttiin sanoisin, että jättämällä leveämmät ikkunapenkit voi saada joka paikkaan ikkunalaudat ilman että niitä erillisinä laittaa. Ikkunan ulkopinnan taso jää ulkoseinän tasolle - eikös ? Eli ei sisäänvedettyjä ikkunoita.
18.03.2011 18:06
Vesa Nuolioja
Tässä kaksi mielenkiintoista sivua
liittyen vanhojen ikkunoiden kunnostamiseen:

www.perinnerakentaminen.net/
www.sininen
ikkuna.com/

Jos saan vähän mainostaa, niin myös Perinnemestarin remonttikirjassa on hyviä vinkkejä. Muutenkin se on kyllä mainio kirja.

Niin, en oikein ole muodostanut selvää kantaa tuohon Riston näkökulmaan, että kannattaa etsiä ikkunoihin erikoistunut puuseppä. Voi olla vähän pakkokin, sillä ei kai jokainen puuseppä edes suostu tekemään perinteisiä puuikkunoita. Vai olenko väärässä? Toisaalta tuntuu sentään vieläkin olevan "vanhan ajan ammattiylpeitä" puuseppiä, jotka eivät pelkää mitään haasteita. Minusta puusepän oikea asenne on A ja O. Niinhän se on kaikessa muussakin perinnerakentamisessa. Itselläni on vähän "hakusessa" semmoinen suunnittelija, jolta tuo asenne löytyisi.
21.03.2011 08:49
Raimo Kantonen
Tervehdys kaikki.

Tuon mielipiteeni esille näin ammattilaisena. Keskustelussa on ollut hyviä ajatuksia tuon u-arvon parantamiseksi. Vanhat ikunat tulee mielestäni säilyttää jos ne ovat kunnostuskelpoiset. Konsteja tuon lämmöneristävyyden parantamiseksi on kyllä olemassa useita joita tässä keskustelussa onkin jo käyty läpi.

Todellakin karmia voi syventää ja saada siten lisää ilmatilaa ja lisätilaa vaikka kolmannelle pokalle. Pidän tuon kolmannen pokan ja lasin lisäämistä hyvänä vaihtoehtona verrattua sisäpokan lämpölasiin siksi että 2k-lämpölasin eristekaasu on 15 vuodessa joko haihtunut tai vähentynyt niin paljon että se menettää merkityksensä. Tästä on olemassa ihan koetuloksia, niistä ei vain puhuta, koska se olisi teollisuudelle aika suuri menetys. Eli kolme hyvintehtyä yksikertaista kehystä ja kunnollinen tiivistys sekä vaikka 250 mm karmisyvyyttä kun sitä hirsirunkoa lisäeristetään kuitenkin niin kyllähän on lämpöiset ikkunat.

On tietysti eri asia jos rakennustarkastaja ei suostu muuhun kuin lämpölasiin. silloin se on helppo tehdä vaikka vanhoihin sisäpokiin, jotka lähes aina ovat hyväkuntoiset. Poka osiin ja kynte jyrsitään syvemmäksi, tällöin säästetään vanha arvokas poka joka tulee kunnostetuksi samalla.

Jos tässä oli tarkoitus saada ikkunan u-arvoksi 0,8 niin miten se määritetään? Tämähän tarkoittaisi esim. vanhaa ymmärtävän rakennusinsinöörin suunnitelmaa ja laskelmia. No onneksi sellaisiakin inssejä on.

Tuo kommentti ikkunoita jatkuvasti tekevästä puusepästä oli ihan oikea. Puuseppä joka tekee vaikka ikkunoita ja ovia päätyökseen omaa todennäköisesti hyvän terä ja työkaluvalikoiman sekä rutiinin. Tällöin hinta saattaa olla kilpailukykyisempi kuin puusepällä joka tekee muutakin. Puusepän tai muun käsityöläisen etsimiseen kannattaa käyttää aikaa ja ajatusta. Lisäksi olen sitä mieltä että teettäjän on hyvä tietää asiastaan ja vaadittava osaamista käsityöläiseltä. Ikkunankin teossa on monia pieniä yksityiskohtia millä on suuri merkitys eristävyyteen esim. lasien aluskitti.

Kun löytää työlleen omistautuneen ja ammattiylpeän tekijän niin monimutkainenkaan ikkunoiden muutostyö ei ole tekijälle liian suuri haaste, vaan kyse on asenteesta ja ammattitaidosta.

T: puuseppä
21.03.2011 14:16
risto pakkala
Terve taas,

1. henk.koht kokemusta on sekä ikkunoihin että oviin erikoistuneesta puusepästä. Pitää vaan muistaa selvittää asiat kunnolla että saa mitä tilaa. Useimmiten maallikko puhuu asiasta vähintään eri nimellä tai jopa väärällä nimellä. Luulin että tilauksessa menee puoli tuntia per seppä, mutta menikin kaksi. Riippuu tietysti mitä ja kuinka paljon tilaa.

2. Mitä ja kuinka paljon on aiheena plus-miinus jutussa erikoistumispuusepissä. Pari pokaa varmasti menee kaikilta, mutta jos joutuu nysväämään 20, niin "tehdasmainen" tuotanto toimii paremmin. Toisaalta tehdas ei ehkä viitsi virittää toimintaansa kahta pokaa varten ?!
Ja riippuu tietty pokan profiilista. Mitä kulmikkaampi profiili sen hankalampi tehdä.

3. Raimon 3:s poka on varmasti hyvä juttu. En tuota eristelasin kaasuhävikkiä ollut keksinytkään. Semmoisen asian voi miettiä jos katsoo sen koskevan itseään : yksi lisäruutu tuo kaksi pestävää pintaa lisää. Yhdellä ikkuna-aukolla esim meillä 12 pintaa. Koko taloon 192. Onneksi ei ole kolmatta pokaa.
21.03.2011 14:50
Raimo Kantonen
Tuo on erittäin hyvä näkökulma kolmannesta pokasta taloon jossa on paljon ikkunoita. Oma tuotantoni on ns.puoliteollinen eli työsalista löytyy tilaa ja tehokkaita koneita joilla on mielekkäämpää tehdä vaikkapa muutostöitä ikkunanpokiin siten että kertasarja on suurempi. Merkkaaminen ja työn sujuvuus vain rajoittavat työn nopeutta etteivät osat mene sekaisin. Vanhat ikkunanpokat kun on pitkälti tehty käsin niin niiden osat ovat hyvin harvoin identtisiä.

Kannattaa siis harkita "nyrkkipaja" /harrastelija- puuseppää jos on kyse vain parista pokasta. Jos teettää koko talon sisäpokat kerralla niin sitten tehokkaammasta kalustosta ja isommista tiloista voi olla merkittävä hyöty.

Tässä tosin on sellainen pieni ristiriita että jos ikkunoita kunnostetaan karmipaketteina (karmit+pokat) niin järkevä kunnostettava määrä kerralla on 2-3 karmia pokineen, jottei mene osat ja lasit sekaisin. Jokainen toki tekee niin paljon kerralla kuin hallitsee, mutta itsellä tuo 2-3 on juuri sopiva.
07.04.2011 21:23
sanna työlahti
Kiitos paljon vastauksista. Ei kyllä sitten pieni puuseppä pysty tekemään, kun meille tulee yhteensä 20 ikkunaa, jos ihan kaikki lasketaan mukaan. Yläkertaan tulee myös ikkunat vaikka ei tule asuinkäyttöön ja pari pyöreää ikkunaa oli arkkitehti myös piirtänyt kuisteihin ylös. Soitin Laviaan Peuralanikkunat puusepän firmaan ja sanoivat ettei 0,8 u arvolla pysty kukaan tekemään ikkunoita siis puusta, kyllä alumiinisia pystyy mut kuka sellaisia nyt vanhaan taloon laittaa. 1U on paras mitä pystyvät eli pitää nyt selvittää käykö se rakennusvalvojille tai pakko käydä kun ei muuta saa. VAnhoja ikkunoita ei ollut enää meidän talossa jäljellä kun purettiin, ne oli joku jo ehtinyt viemään pois eli varmaan aikas hankala löytää vanhoja ikkunoita koko taloon just oikean kokoisia ja mallisia. Eli pakko tyytyä ja antaa peräksi siinä ikkuna asiassa vaikka pahaa tekee olisin halunnut vanhat. Ikkunan sulkijat haluaisin vanhanaikaiset mut Peuralassa ei saa kun sellaiset tavalliset mitä ikkunoissa nykyään on. Onko kellään antaa vinkkiä jostain muusta hyvästä puusepästä lähellä Poria.
08.04.2011 09:13
Vesa Nuolioja
Oletko muuten tutustunut Metsänkylän navetan tarjontaan?

http://www.metsankylannavetta.fi/ikkunat/karmilliset_ikk
unat/

En ole käynyt siellä, mutta kuvauksestä päätellen siellä on paljon myös vanhoja ikkunoita. Ei kai sekään ihan mahdoton ajatus ole, että vaikka itsellä ei ole talon mukana tulleita ikkunoita lainkaan, niin etsisi ja kunnostaisi silti vanhat ikkunat. Tietysti sellainen työhulluutta vaatii.

Vesa
15.04.2011 17:17
Raimo Kantonen
Tarkoittaako 20 ikkunaa tässä tapauksessa 20 pokaa vai 20 karmia pokineen? Meinaan vaan että jos kyseessä on 20 karmipakettia niin noin iso urakka kiinnostaa kyllä jo aika monia puuseppiä ja puusepänliikkeitä. Toki toimitusaika tuon kokoiselle satsille puusepällä teetettynä on jo aika pitkä.

Mielestäni esim. 200 km on vielä ihan hyvä välimatka toimittajaan. Ja jos ei itseä hirvitä niin tavara tulee hyvin pakattuna vaikka lapista rahdilla. Kuvat ja piirustukset kulkee sähköisenä. Itse ajan tavaraa jatkuvasti 200 km päähän toimipaikastani. Eli eikun google käyttöön ja etsimään tekijöitä.

t: Puuseppä
16.04.2011 08:16
Vesa Nuolioja
Ensimmäisen etsimiseen ei tarvita googleakaan, kun nimi on tämän viestin yläpuolella ;-) En oikein tiedä, miten tiukkapipoisesti sivujen ylläpitäjä mainostamiseen suhtautuu. Minusta olisi kumminkin hassua, jos puusepän pitäisi jotenkin piilotella ammattiaan, kun kerran puuikkunoiden tekemisestä on kyse. Taidanpa tässä kesän mittaan kutsua Raimon arvioimaan oman projektini ikkuna-asiaa, kun matkaakaan ei ole kuin puolet tuosta mainitsemastasi 200 kilometristä.
23.04.2011 19:41
ArtoA
Terve
Kai tässä voi sen verran kertoa Sannalle että ovia ja ikkunoita tekevä puuseppä löytyy Poristakin. Varsinkin kun minun yhteystiedot on tuolla ammattilaisrekisterissäkin. Minulta löytyy useat terät vanhoille pokamalleille ja ristikkoikkunatkin onnistuu.
www.artaho.nettisivu.org Käy tuolla katsomassa, siellä on pari mallia ja yhteystiedot.
Arto
02.06.2011 13:00
sanna työlahti
Hei, kyllä tarkoitan 20 ikkunaa pokineen ja karmeineen. Kiitos tiedoista täytyypi ottaa yhteyttä.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät