Viimeisin kommentti:
TTK, 22.07.2018
Yläpohja
Poistatin vanhan rakennuksen vintiltä sahanpurut pois. Sahanpurujen alla oli vanhoja paperisia rehupusseja (tyhjiä).Yllätykseksi kattovasat (puuosa...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Vanha talo
05.03.2011 22:12
JennyS
Hei,

ostin viime vuonna talon ja nyt kun remonttiurakka on ohi olen miettimässä talon historiaa. Se on ilmeisesti isomman maatilan torppa ja aktiviteettia mailla on ollut satoja vuosia. Maatilan päärakennuksen rekisteröity rv on 1924. Taloni sijaitsee tontilla joka lohkottiin 1970-luvulla ja ainoastaan rakennuksen käyttöönottovuosi on rekisteröity, olisiko ollut 1980-luvulla. Talo on ollut pitkään autiona ja myyjät arvelivat sen olevan rakennettu 20-luvulla. Ikävä kyllä kukaan talossa asunut perillinen ei ole hengissä/järjissään. Maatilan perijöihin kuulunut ukko veikkasi rakennusvuodeksi 1800-luvun loppua. Paljon ei ole vanhoilta ajoilta jäänyt joten veikkaaminen on minulle vaikeaa. Taloa on laajennettu 1990-luvulla, ikkunat uusittu 70-luvulla ja jotain remonttia tehty 50-luvulla. Miltei kaikki on uusittu vuosien saatossa.
Tässä vähän faktoja: Seisoo kivijalalla ja kivet ovat aika suorasti lohkottuja, merkkejä räjähdysaineista (ei siis näytä antiikilta). Maapohjakellari talon alla. Tuuletusaukoissa käytetty primitiivistä kotitekoisen oloista tiiltä ja laastia. Ei todellakaan mitään teollisesti tuotettuja tiiliä. Alunperin tupa, hirsirunkoinen, iso leivinuuni keittiössä ja pönttöuuni huoneessa. 60 neliötä, huonekork 2,5 m. Högforsin vanhat uuniluukut ( jos tietää milloin mitä malleja on valettu). Keittiön uuni on restauroitu 70-80 luvulla joten ei anna vinkkiä talon iästä. Pönttöuunikin voi olla uudempi.

Talon ulkovuorausta on uusittu mutta eräs nurkka jätetty entiselleen. Siinä on vaakalaudoitus, höylättyä lankkua. Ullakkopäätyjen laudoitus pystyä, rimoilla. Eli kaksi ihan eri tyyliä ja ihan selvästi ullakko-osan seinät ovat vanhempia. Näyttävät hyvinkin vanhoilta sillä lautojen leveys vaihtelee. Samoin kivijalan ovi ja sen puitteet näyttävät vanhoilta, ikiaikaislta. Talossa mielestäni kumma eteinen. Ikään kuin ikkunaton veranta missä talon alkuperäinen sis.käynti. Siihen on laitettu yksi iso ikkuna myöhemmin joten voi olla että siinä on ollut joku pienempi ikkuna. Ovi ei ollut alkuperäinen. Eteisen vinttiosan ulkoseinä kuitenkin sama kuin toisen em. päädyn, muuten eteisosa vaikuttaa erilliseltä, ei hirsirunkoa? Seisoo kivillä. Eteinen on suhteellisen iso ja siitä on luukku vintille. Vintti aina ollut kylmä. Sieltäkään en ole, toistaiseksi, löytänyt mitään ratkaisevaa. Tarkoituksena olisi metsästää vanhoja karttoja. Maanmittauslaitos väittää ettei alkuperäisen tilan rakennuksista ole mitään tietoja.

Piharakennus selvästi taloa vanhempi. Hirsinen maaseudulle tyypillinen rakennus. Löydetty vanhoja esineitä. Esimerkiksi puusepän työkalu mihin on kaiverrettu 17xx (epäselvät numerot). Selvästi ollut asutusta jo ennen 1920-lukua. Ehkä taloa on laajennettu/kunnostettu silloin? Talossa peiliovet (4 ruutua malli yleinen 1890-1920). Olen yrittänyt etsiä tietoa niin Ruotsista kuin Suomesta eri nettisivuilta mutta en itse pysty määrittelemään tarkemmin kuin 1890-1920-luku. Yksittäiseksi torpaksi se on mielestäni aika iso. Entä sanooko huonekorkeus jotain aikakaudesta? Tilalla ei ollut muita torppia tai niitä ei enää ole. Alueella vanhoja hirsirakenteisia ulkorakennuksia & mökkejä (ei ulkovuorattuja tai maalattuja). Iso talo selvästi 20-luvun tyyliä, toisaalta sekin voi olla vain laajennettu silloin. Entä koska alettiin Suomessa räjäyttämään rakennuskiviä yleisesti? Ohessa kuva talosta. Huom, pääty missä rappuset ja ovi on laajennusosa tehty 1990-luvulla.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät