Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Mistä tietää minkälainen kuitulevy on seinässä?
27.10.2010 09:28
Elina Syrjänen
1900-luvun alussa rakennettuun hirsihuvilaan on tehty jossain vaiheessa pientä pintaremonttia ja laitettu noin sentin paksuiset levyt sisäseiniin. Levyjen väleihin on jätetty vajaan sentin levyiset välit. Mistä tiedän onko tämä nyt sellaista huokoista kuitulevyä (jota ilmeisesti pitäisi käyttää) vaiko jotain muuta levyä? Ja voiko olla haittaa, mikäli kyseessä on jokin muu levy?
Tahtoisin saada tasaisen seinäpinnan tapetointia varten, mutta voinko siis jotenkin nämä saumakohdat tasoittaa, ja miten se kuuluisi tehdä?
27.10.2010 23:32
Arja Leppänen
Hei Elina. Lapsuudenkotiani remontoitiin 70-luvulla levyttämällä seinät lastulevyllä. Lastulevyjen väliin jätettiin kuvaamasi välit, käsittääkseni ihan ohjeen mukaan, päälle maalia. Huokoinen kuitulevy pyritään asentamaan puskuun ilman suuria rakoja, samoin kipsilevy. Näin on ainakin nykyisessä kodissani. Nämä levyt pystyy tunnistamaan painamalla ja koputtamalla. Lastulevy ja kipsilevy ovat kovia, kuitulevy pehmeämpänä antaa vähän periksi. Ja tietysti ulkonäöstä tunnistat. Käy rautakaupassa vaikka katsomassa, miltä eri levymateriaalit näyttävät ja tuntuvat.
Rako on aika leveä täytettäväksi muulla kuin sopivan kokoisella puulistalla. Lastulevyn kanssa se voisi onnistua, mutta hirsipinta on kyllä epätasainen pohja. Ja siltikin on täytelistan ja levyn väliset pienet raot saatava tasoitteella tasoitettua ja pinta hiottua, jotta tulee tasainen tapetointialusta. Aika kova homma.
Olen nähnyt raollisen lastulevyseinän tapetoituna, tapetti ulottui levyn reunaan, ei rakoon...
28.10.2010 09:17
Elina Syrjänen
Hyvinkin voi olla lastulevyä.. Osassa taloa onkin tapetoitu juuri kuvaamallasi tavalla. Olisikohan nyt sitten parempi vaihtaa kuitulevyyn..? Näemmä jotkut ainakin ovat sitä mieltä, ettei lastulevy hengitä tarpeeksi.
Sinänsä nykyiset levyt ovat ihan siistinnäköiset noita rakoja lukuunottamatta, mutta en haluaisi ottaa riskiä kosteuden suhteen.
28.10.2010 14:54
Hannu Rinne
Hei

Vielä testaamisesta: lastulevy kopisee kun koputtaa, huokoinen puukuitulevy ei. Vanhemmissa lastulevyissä on ollut liima-aineena myrkyllistä formaldehydiä, mutta se lienee vuosien saatossa jo haihtunut pois.

Jos hengittämätön pinta on huoneen sisäpuolelle (eikä esim. lateksi ulkomaalauksessa) ongelmia ei pitäisi tulla, koska tiivis pinta estää sen, että kosteus ei pääse huoneesta seinärakenteeseen. Tässä tapauksessa menetetään tosin se, että seinä välillä ottaa vastaan huoneen liikaa kosteutta ja välillä luovuttaa sitä takaisin.

Olen samaa mieltä, että raot ovat rumia, mutta ne ovat tarpeellisia, koska seinä elää hieman talon liikkuessa. Levytkin turpoavat ja kuivuvat hieman kosteuden mukaan. Jos et halua repiä levyjä yksi keino voi olla silloittaa ne yli. En ole koittanut, mutta voisi toimia niin, että revit pinkopahvista parikymmentä senttiä leveitä suikaleita joiden reunoihin laitat liisteriä noin viiden sentin leveydelle. Näillä suikaleilla peität sitten raot. Kun liimaa ei ole keskellä, pinkopahvi ei repeä, vaikka sauman kohdalla olisi pientä liikettä. Pyri repimään pinkopahvi reunasta ohenevaksi ja tarvittaessa viimeisele kittauksella. Jos tapetissa on vahva kuvio, ei silloituksen sauma näy.

Hannu Rinne
30.10.2010 18:11
Elina Syrjänen
Kiitos vastauksistanne. Todennäköisesti päädymme siihen että vaihdamme levyt kokonaan, koska edessä on aika kattava kunnostus joka tapauksessa. Samalla rähinällä tuokin taitaa mennä.
Kauniita mökkeilykesiä odotellessa..

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät