Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Vanhan talon ilmanvaihto
08.08.2010 20:52
Leena
Hei,

Miten olette ratkaisseet vanhan talon ilmanvaihdon? Toiset suosittelevat koneellista ilmanvaihtoa koko taloon, osa koneellista poistoa joka huoneeseen jne. Nyt kuulisin mielelläni, miten oman vanhan talon remontoineet tai oikeasti vanhan talon remontoinnista tietävät asian ratkaisisivat. Meillä 1800-luvun hirsitalo, jossa ei ole vielä mitään räppänöitä tms. Talossa on kakluuneita, mutta eivät valitettavasti ole käytössä. Talo on uskomattoman viileä näillä helteilläkin. Suihkuun ja kodinhoitohuoneeseen ainakin tarvitaan jonkinlainen koneellinen poisto. Muutoin vierastan ajatusta täysin koneellisesta ilmanvaidosta.

Kiitos vastauksista jo etukäteen!!
11.08.2010 00:10
Kirsi
Me emme laittaneet ilmanvaihtoa vanhaan taloon, sehän muuttaa ilmanpaineet ihan erilaisiksi, kuin miten taloa rakennettaessa on ollut tarkoitus. Oma näkemykseni on, että ilmanvaihtokoneet ja nykyinen höyrynsulkumuovillinen rakentaminen kuuluvat yhteen, mutta vanhat talot onkin aivan eri asia.

Pesuhuoneen toteutimme huone huoneessa -periaatteella ja sinne tulee poistotuuletin, muuten mennään painovoimaisella ilmanvaihdolla. Tästä syytä meillä onkin maalämmöstä huolimatta isohko takka ja ilmahormilla oleva piippu, tarkoitushan on, että takkaa lämmittäessä ilma vaihtuu niin talossa kuin alapohjassa. Painovoimaisen ilmanvaihdon takia emme ole käyttäneet hs-muovia (kuin pesuhuonessa) ja olemme tarkasti valinneet maalitkin hengittävinä. Emmekä vaihda ihan kelpoja kaksinkertaisia ei niin tiiviitä ikkunoita, vedon tunnetta ei tule sen huomasimme viime talvena, kun remontissa tarkistimme ikkunoiden karmin ja seinän sauman tiiveyden ja lisäsimme vähän pellavaa sinne (liimapaperin voi vielä lisätä jos on tarvetta). Jos ikkunat ovat liian tiiviit (uudet), niin ilma tulee seuraavaksi heikoimmasta kohdasta, on se sitten seinän ja ikkunan väli tai lattian ja seinän liitos tms. Liian tiivistä taloa ei saa siis tehdä, jos pysyy painovoimaisessa ilmanvaihdossa, vedon tunteen takia talon alaosa (lattia ja seinien alaosat) kannattaa olla tiivein, jos seinät tai katto ovat tiiveimmät lattiasta vetää.

Ja ihanan viileää on meilläkin:)
11.08.2010 17:40
Leena
Hei,

Meillä onkin juuri ongelmana se, että kakluunit eivät ole toimintakunnossa. Muissa huoneissa ei ole laisinkaan mitään muita räppänöitä tulo tai poistoilmalle kuin kakluunit (kodinhoitohuoneen katossa on yksi räppänä). Suihkuhuoneeseen ajattelin itsekin tuota poistotuuletinta ja kenties myös kodinhoitohuoneeseen(?). Mutta tarvitaanko niiden lisäksi vielä jotain räppänöitä tms? Omasta mielestäni ilma saisi vaihtua vähän paremmin. Edellinen asukas on vaihtanut talosta ikkunat uusiin.

Leena
11.08.2010 20:30
Leena
Vielä kysyisin, millaisista poistopuhaltimista teiltä löytyy kokemusta. Pienen nettitutkiskelun jälkeen Pax vaikuttaa ainakin hiljaiselta ja hyvältä. Kokemuksia?

Leena
12.08.2010 08:54
Kirsi
Onko teillä tarkoitus saattaa kakluunit joskus toimintakuntoon? Ja jos kerran tuntuu, että ilma loppuu niin kait täytyisi tuloilmalle järjestää reitti, meillä se tapahtuu noiden ikkunoiden kautta, mutta kun teillä on uudet tiiviit ikkunat, niin pitäisi olla varmaan raitisilmaventtiilit joko ikkunoissa tai erillisenä seinällä, määrään en ota kantaa, mutta useammasta tulee ilmaa tasaisemmin ja vedon tunne voisi pysyä näin pois.

Kyllä kodinhoitohuoneeseenkin voi tuon poistotuulettiminen laittaa, kunhan nyt ei jatkuvalla käytöllä pidä vaan vain silloin kuin tarvitsee.
20.08.2010 20:08
Leena
Hei,

Toivon, että joskus tulevaisuudessa saisimme kakluunit käyttöön. Piiput ei ole nyt toimintakuntoiset. Tämä talo ei tule olemaan jatkossa asuintalomme vaan kunnostamme sen siihen kuntoon, että pääsemme siitä käsin remontoimaan päärakennusta. Saimme LVI-suunnitelman. Sen mukaan taloon tulee raitisilmaventtiilit ja koneellinen poisto eli huippuimuri katolle. LVI-miesten perustelut koneelliseen poistoon kuulostivat järkeviltä. Löytyykö kokemuksia tällaisesta ratkaisusta? Entä millä työvälineellä olette tehneet paksuun hirsiseinään pyöreän aukon raitisilmaventtiilille?

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät