Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Rossipohjasta
27.07.2010 18:26
Aki
Onko kellään omakohtaisia kokemuksia multipenkin muuttamisesta jonkinlaiseksi rossipohjaksi? Mitä mahdollisia ongelmia tuli vastaan?
10.08.2010 23:52
Kirsi
Meillä oli tuvassa multapenkki, jonka muutimme eräänlaiseksi rossipohjaksi, niin että säilytimme lattian kannatuksen isoilla hirsipalkeilla, joita jouduimme osin uusimaan. Hirsipalkit olivat nimittäin päistään multapenkin hiekan sisällä ja näin ollen lahonneet, reunimmainen kokonaan hiekkaa vasten ollut hirsi uusittiin kokonaan, muita paikattiin/jatkettiin.

Lisäksi lisäsimme muutamia kannatuskohtia pisimmille kannatushirsille vähentääksemme notkumista, mutta emme kiinnittäneet hirsiä ulkoseinille, eli säilytimme alkuperäistä ratkaisua siltä osin, lattialaudat sitten suoraan näihin hirsiin ja levymäisenä rakenteena tukevoittavat rakenteen. Vanhat lattialaudat irrotimme, putsasimme ja palautimme paikoilleen. Hirret olivat niin paksut, että eristevaraa ei tarvinnut kasvattaa, vaan eriste tuli hirsien väliin, tuulensuojalevy pohjaksi jne. ja ilmavuodot tarkasti tukkoon. Ja että hirret eivät olisi enää olleet maata vasten mataloitimme reunoja, kuitenkin niin ettei uloimmainen kivikierros jäänyt tuetta.

Alimmissa ulkoseinän hirsissä oli vain jonkin verran vaurioita ja niistä selvisimme poistamalla huonon puun ja paikkaamalla kohdat, niin kuin oli jo aiemminkin tehty. Hirsiä oli kuitenkin pinkopahvin laitoin yhteydessä veistelty, näin päädyimme paneloimaan seinät osittain.

Tuuletusreiät olivat osin sortuneet ja näihin teimme uudet puiset "putket" ja keskiosille jäi kyllä riittävästi ilmatilaa, vaikka vanhan kellarin kohdalle siirsimmekin reunoilta kiviä ja hiekkaa.

Eli mahdolliset ongelmat ovat luultavasti lahonneet tai osin lahonneet kannatushirret ja ulkoseinillä alin tai alimmat lahot hirret, varsinkin hirren sisäpuolelta, lattialautojen paikkaukset, mahdollinen eristevaran kasvatus, riittämättömät tai sortuneet tuuletusluukut, riittämätön tuuletustila, lahoava orgaaninen aines kellarissa ja näissä mahdollinen sieni- tai homekasvusto, joka kannattaa ehdottomasti poistaa (meilläkin sitä oli, mutta onneksi se ei ollut löytänyt reittiä ylös kellain pohjalta). Ja sitten on ihan asia erikseen, jos lattiaa on aikojen saatossa "korjattu". Ja jos on mahdollista, niin korjauksessa kannattaa säilyttää luukku ryömintätilaan, pääsee tarkastamaan myöhemminkin. Lisää meidän rempasta löytyy Rekous-nimisestä blogista.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät