Viimeisin kommentti:
TTK, 22.07.2018
Yläpohja
Poistatin vanhan rakennuksen vintiltä sahanpurut pois. Sahanpurujen alla oli vanhoja paperisia rehupusseja (tyhjiä).Yllätykseksi kattovasat (puuosa...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Tekniset tilat

Vanhan päärakennuksen vierelle rakennettiin uusi lämpökeskus. Kaikki rakennusdeltaljit on kopioitu pihapiirin muista rakennuksista. Vasemmanpuoleisen ovan takan on pellettikattila, keskellä pellettisiilo ja oikeanpuoleisen oven takana on perinteinen puuliiteri. Kuva: Hannu Rinne.

Huoneellinen perinteistä tekniikkaa

Vanhanaikaiseen asumiseen ei tarvittu paljon tekniikkaa. Veden nostaminen kaivosta saattoi olla päivän teknisin tapahtuma. Vaikka olisi kuinka perinteisen rakennus- ja asumistavan ihailija, ei nykytekniikalta oikein voi välttyä. Sivuston eri artikkeleissa on pohdittu kuinka taloon saadaan tyylikkäästi vedettyä sähkö- ja vesijohdot tai kuinka lisäeristäminen voidaan tehdä talon tunnelmaa pilaamatta.

Monessa tapauksessa selvitään pienellä sähkötaululla tai yhdellä vesipisteellä, mutta entä sitten jos tekniikkaa tulee paljon. Uusiin taloihin rakennetaan oma tekninen tila, mutta voiko sellaisen sijoitta vanhaan taloon? Toinen vaihtoehto on rakentaa uusi rakennus, jonne tekniikkaa on koottu. Esimerkiksi uuden liiterin yhteyteen voi sijoittaa pääsähkökeskuksen. Jos taloon tulee pelletti- tai hakelämmitys on mielekästä rakentaa kokonaan uusi lämpökeskus, jonne voi sijoitta myös muita toimintoja: päävesihana, pääsähkötaulu jne.

Asuinrakennuksen sisällä kannattaa koota tekniikka yhteen pisteeseen ja sen ympärille voi rakentaa vaikka kaapin.

Jos talossa on tilava kellari, myös sinne voi sijoittaa teknisiä laitteita aina maalämpöpumpusta lähtien.

Hannu Rinne 19.6.2009

Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät