Viimeisin kommentti:
TTK, 22.07.2018
Yläpohja
Poistatin vanhan rakennuksen vintiltä sahanpurut pois. Sahanpurujen alla oli vanhoja paperisia rehupusseja (tyhjiä).Yllätykseksi kattovasat (puuosa...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Lämmitys »Kaakeliuunin muuraus

Kim Hollestein muuraa 1800-luvun lopun Arabian tehtaiden pyöreää kaakeliuunia. Parhaillaan on menossa uuniluukkujen sovittaminen.

Kaakeliuunin muuraus

Uuden kaakeliuunin pystytystyö alkaa kaakelien tarkalla lajittelulla värin ja niissä esiintyvien mahdollisten virheellisyyksien suhteen. Kaakelin ulkopinta on tavallisesti laseerattu, minkä vuoksi uuni on helppo pitää puhtaana. Kaakeliuunin sisäosat muurataan tulenkestävistä ja poltetuista tiilistä kuten muut tiilitulisijat. Laastina käytetään tulenkestävää muurauslaastia ja saviuunilastia.

 

Puretun kaakeliuunin kaakelit odottavat lattialla uutta pystytystä. Osa numerolapuista oli niin suttuisia, että uuni jouduttiin kokoamaan uudelleen osittain laattoja hiomalla.

Klikkaa kuva suureksi. Kuvat: Hannu Rinne.

 

 

Jalusta on valmiina. Molemmilla puolilla on nuohousluukut

 

 

Tulipesä on valmiina ja uunin luukun kehykset ovat paikoillaan.

 

 

Iso hormi keskellä on tulipesän päällä. Ylhäällä se jakaantu kahdeksi poskikanavaksi, jotka laskeutuvat sivuilla tulipesän alle. Siellä ne yhdistyvät ja takana näkyvä kanava johtaa savukaasut ylös ja edelleen piipun hormiin.

 

 

Tuuletusta hoitavaa tähtiventtiiliä asennetaan.

 

Uunin ulkopinta päällystetään kaakeleilla. Savilaasti on joko muurarin valmistamaa laastia, lihavasta savesta ja karkeasta hiekasta valmistettua, tai rautakaupasta hankittua valmista saviuunilastia. Tiilet ja kaakelit kastetaan veteen ennen muurausta. Tämä estää laastin liian nopean kuivumisen sekä helpottaa ohuemman muuraussauman tekemistä. Kaakelien toinen lasittamaton puoli sivellään savivellillä hyvän tartuntapinnan saavuttamiseksi pystytystyön aikana.

Uunin alustaan piirretään ensin sen muoto viivainta ja sablonia käyttäen. Tämän piirroksen avulla pannaan ensimmäiset kaakelit paikoilleen.

Ennen paikoilleen asettamista kaakelit leikataan mallilevyn mukaan kaakeli- tai lasiveitsellä ja ylimääräinen reuna hakataan muurausvasaralla pois. Tämän jälkeen reuna suoristetaan tehtyä viivaa myöten taltalla, viilalla ja hiomakivellä. Kaakelien syrjät voidaan myös suoristaa syrjiä vastakkain hieromalla, jotta saumat tulisivat mahdollisimman hienoja. Tämä työvaihe on hidas ja vaatii suurta tarkkuutta, muuten lasitus voi vaurioitua.

Jos kaakeliuunin kaakelit ovat vanhat ja ne on numeroitu, on pystyttäminen huomattavati helpompaa. Toisinaan purkukaakelit ovat numeroimattomat tai numerot ovat epäselvät ja silloin on kaakeleiden sovittaminen toisiinsa työlästä.
    
Vierekkäisiä kaakeleita sitoo toisiinsa sinkitystä pellistä tehdyt ramlat (metallilevy), jotka puristetaan kaakelien kehyksiä vasten (2 kpl / pystyreuna). Toisiinsa liittyvien kaakelien kehysten välinen tila täytetään tiilenpaloilla ja savilaastilla. Kaakelin lovi (kohoreunojen välinen tila) täytetään kokonaisella tai halkaistuilla tiilellä tai tiilipaloilla. Käyriä kaakeleita varten on tiili pyöristettävä. Täytetiilien tulee liittyä mahdollisimman läheisesti kaakelin sisäpintaan, koska paksu sauma heikentää lämmön tehokasta siirtymistä uunin pintaan. Kaakelit sidotaan toisiinsa myös siten, että niiden kehyksen yläreunassa oleviin reikiin pannaan rautanaulat (kuumasinkityt, 75 - 100 mm), ja näihin kierretään uunin ympäri kulkeva pehmennytetystä rautalangasta tehty side. Jos tämä työvaihe jää muurarilta tekemättä tulisi uunin pystytys heti keskeyttää ja antaa osaavalle tekijälle. Kaakeliuuni, josta sidostarvikkeet jäävät asentamatta, on vaarallinen eikä sellainen rakenne täytä paloturvallisuutta koskevia vaatimuksia.

Kun piirroksen mukainen pohjakerros on valmis, asetetaan kaakelit paikoilleen kerros kerrokselta ja samalla tehdään uunin sisämuuraukset. Pystysaumat tehdään vesivaakaa apuna käyttäen ja mahdollisimman tiiviit. Vaakasaumoihin jätetään uunin laskeutumisen varaa noin yhden millimetrin rako, joka täytetään savella. Jos kaakeliuuni on alaltaan suuri, niin vuorataan uunin ulkoseinämä sisäpuolelta vielä joko lape- tai syrjätiilimuurauksella, joka kannattaa tulisijan lakea. Lopuksi uuni katetaan päältä tiilillä tai mieluummin kaakeleilla, jolloin sen laki on helppo pyyhkiä pölystä.

 

Suomessa toimii nykyään vain yksi kaakeliuunitehdas. Tässä Hattulan kaakeliuunitehtaan Anna Malmsten liittää kaakeliin sen kuppiosan. Kupin ansiosta kaakeli saadaan kiinitettyä tukevasti uunin tiilirunkoon.

Klikkaa kuva suureksi. Kuva: Hannu Rinne.

 

Kaakeliuuni on valmistettava suurella huolella. Ei mikään osa siitä saa olla muita osia paksumpi, sillä paksummassa seinämässä kuumenisi sen ulkopinta vähemmän, mikä lämmitettäessä aiheuttaisi sisä- ja ulko-osan erisuuruisen laajenemisen ja lopulta uuniseinämän särkymisen siltä kohdalta. Jos kaakelit pääsevät löystymään, mistä on merkkinä ontto ääni naputettaessa uunin kylkeen, huononee uunin lämmönluovutuskyky. Tällöin uuni on rakennettava uudelleen. Kaakelikerroksen irtoaminen muurauksesta on yleensä merkki liian rajuista lämmitystavoista.

Tulipesäluukkua kiinnitettäessä on erikoisesti muistettava jättää laajenemisvara, jotta luukun kehys ei laajetessaan pääse murtamaan kaakelia. Kaakelin reuna hakataan pois luukun kehyksen alta.

Carl Irjalan artikkelin pohjalta (www.elda.fi) toimittanut Hannu Rinne, 23.8.2009

Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät