Viimeisin kommentti:
TTK, 22.07.2018
Yläpohja
Poistatin vanhan rakennuksen vintiltä sahanpurut pois. Sahanpurujen alla oli vanhoja paperisia rehupusseja (tyhjiä).Yllätykseksi kattovasat (puuosa...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Väliseinät

Tämän talon edellinen remontti oli tehty moottorisahan kanssa seiniä kaatamalla. Kunnostuksen yhteydessä rakennettiin purettujen hirsiseinien tilalle rankarunkoiset ja lautapintaiset seinät, jotka levytettiin puukuitulevyllä ja tapetoitiin. Levytyksen sijaan seinät olisi voinut myös pinkopahvittaa. Seinien ja lattian eristeenä on puukuitupohjainen puhallusvilla.

Väliseinä jakaa tilat ja tukee rakenteita

Useimmissa hirsitaloissa myös kaikki väliseinät ovat hirttä, mutta muitakin ratkaisuja on käytetty. Väliseinämateriaalina voi olla lankku ja kuisteissa ja aputiloissa on käytetty erityyppisiä rankarakennetta muistuttavia ratkaisuja. Varsinaiset väliseinät ovat yleensä tukevat, koska ne kannattavat rungollaan yläpuolisia rakenteita eli seinissä ei ole erillisiä tukipilareita. Tämän takia myös muutokset ovat hankalia.

Ensimmäinen väliseinien muutokseen liittyvä kysymys on perinnerakentajan ihmettely siitä miksi niille pitäisi tehdä jotain! Jos satavuotias talo on tullut toimeen nykyisellä huonejaolla jo kolme-neljä sukupolvea, miksi seinille pitäisi nyt tehdä sille jotain? Perinnettä arvostava asukas yrittää sopeuttaa elämänsä talon ehdoille, eikä murjo taloa omien – hetkellisten – toiveidensa mukaisiksi.

Jos väliseiniä halutaan kuitenkin poistaa, on rakenteiden lujuus selvitettävä tarkoin, jotta talolle ei aiheuteta vaurioita. Hirsirunko ei varmaankaan lysähdä kerralla kasaan, mutta se voi aloittaa hitaan liikkumisen ja muutamien vuosien kuluttua viereisten huoneiden ovet ja ikkunat eivät ehkä enää aukea tai mene kiinni. Vastaavalla tavalla uusi väliseinä voi siirtää painon ylhäältä alapäin. Jos vanha kurkihirren varaan rakennettu katto painuu lumikuorman alla muutaman sentin, voi tämä liike siirtyä väliseinän kautta väli- tai alapohjaan ja aiheuttaa vaikkapa uunin muuriin halkeamia.

Väliseinät tukevat talon rungon rakennetta ja esimerkiksi vanhoissa kattotuolillisissa taloissa pitkittäissuuntainen liikkuminen on jäykistetty vinttikamareilla. Vaatimattoman oloisia kesähuoneita ei siis pidä purkaa sen takia, että haluaisi suuren avovintin ellei rakenteellista lujuutta varmisteta muuten.

Jos taloon halutaan uusia väliseiniä – tai palauttaa edellisessä remontissa poistettuja väliseiniä – kannattaa uudet seinät tehdä tarpeeksi tukeviksi. Moderni kirvesmies tarjoaa kakkos-nelos-seinää ja kipsilevyä, mutta siihen ei kannata suostua. Rakenne sinänsä on toimiva, mutta kipsilevy ei kuulu vanhaan taloon ja se tekee seinästä myös liian kliinisen: suoran ja kaikuvan. Vanhaan taloon ominaisempi seinä syntyy kakkos-nelos-rungolla, johon lyödään laudat kahden puolen. Pintamateriaalina voi olla pinkopahvi tai ohut puukuitulevy, joka tapetoidaan. Lautaseinä kestää myös painavien kaappien ja taulujen ripustamisen.

 

Hannu Rinne 14.5.2009
 

Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät