Viimeisin kommentti:
TTK, 22.07.2018
Yläpohja
Poistatin vanhan rakennuksen vintiltä sahanpurut pois. Sahanpurujen alla oli vanhoja paperisia rehupusseja (tyhjiä).Yllätykseksi kattovasat (puuosa...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Lakitietoa ostajalle

Näyttää ihanalta, mutta tarkista kunto, oikeudet ja rasitteet.

Mökin ostajan tietopaketti

Kesämökkiin liittyy myönteisiä odotuksia ja unelmia: lepoa, yhdessäoloa ja mielihyvää. Epäonnistunut kauppa voi johtaa unelmien romahtamiseen. Mökkikauppa kannattaa tehdä huolella.

Mitä olet ostamassa?

Jotta tietäisit, mitä olet ostamassa, lainhuuto- ja rasitustodistuksesta sekä kiinteistörekisteriotteesta ja rekisterikartasta saat hyviä perustietoja.

Vaikka kiinteistörekisterin kartta on käytettävissä tilakaupassa, kiinteistön rajat kannattaa varmistaa maastossa. Ei kannata tyytyä myyjän tai välittäjän viittoiluun. Jos pyykkejä ei löydy tai pyykkien mukaiset rajat eivät vastaa kartan rajoja, on syytä kääntyä maanmittaustoimiston tai kunnan viranomaisen puoleen.

Jos on ostamassa määräalaa, rajat merkitään maastoon ja kauppakirjaan liitetään kartta maa-alasta ja karttaliite kuitataan allekirjoituksin.

Rasitustodistuksesta käyvät ilmi velkakiinnitykset ja muut rasitukset. Kiinnitykset tarkoittavat panttikirjoja, jotka voidaan pantata lainan vakuudeksi pankille. Ostajan on saatava kaupassa haltuunsa rasitustodistuksen osoittamat panttikirjat. Muutoin kiinteistösi voi jäädä toisen henkilön lainan vakuudeksi. Ostaja voi itsekin käyttää niitä lainansa vakuutena.

Mitä kaupassa tulee kylkiäisinä?

Seuraako kaupassa oikeuksia vesialueisiin? Miten saareen tai kiinteistölle kuljetaan? Ovatko kulkuyhteyksiä, venevalkamaa ja parkkipaikkaa koskevat oikeudet olemassa? Kalamies pettyy, kun tilalla ei olekaan joka miehen oikeuksia laajempia kalastusoikeuksia.

Jos tila aiotaan liittää sähkö- tai vesijohtoverkkoon, onko niitä koskevat rasitteet perustettu naapurien kiinteistöille? Millaisia oikeuksia naapurikiinteistöillä puolestaan on tulevan mökkisi alueeseen?

Kiinteistörekisteriote kertoo tällaisista oikeuksista ja rasitteista.

Tie voi olla olemassa, mutta uudelta omistajalta voidaan alkaa velkoa kallistakin osuutta yksityisen tien rakentamiskustannuksista, jotka ovat syntyneet kymmenen vuoden kuluessa ennen kuin tila on saanut tieoikeuden tiehen. Maksuvelvollisuutta rakentamisesta tai tiemaksua ei näe rekisteriotteesta.

Myyjän naapurin kanssa sopima oikeus venevalkamaan ei siirry ostajalle vain kauppakirjalla, vaikka naapuri vakuuttaisi, että saat saman oikeuden. Naapurin myytyä mökkinsä saatat menettää venevalkaman.

Saako rakentaa?

Jos aiot rakentaa, selvitä kunnasta rakennusoikeus. Kaavoittamattomalla alueella poikkeuslupa voi jäädä saamatta ympäristökeskukselta, vaikka kunta puoltaisikin rakentamista.

Kauppakirjaan on syytä ottaa lykkäävä ehto kaupan voimaantulosta ja kauppahinnan maksusta siltä varalta, että poikkeuslupaa tai kaavan ehtojen vuoksi rakennuslupaa ei saada. Kaupan purkamista tarkoittava ehto ei ole yhtä hyvä, koska silloin 4 %:n varainsiirtovero kauppahinnasta maksetaan kahteen kertaan.

Selvitä aina itse kunnasta kaupan kohteen ja ympäristön kaava- ja rakennuslupatilanne. Voihan olla, että naapuriin ollaan suunnittelemassa vaikkapa lomakeskusta. Tilasi voi olla rakennuskiellossakin esimerkiksi kaavan laatimisen vuoksi.

Mökin virheet: kuka vastaa?

Ostajalla on lain mukaan selonottovelvollisuus kaupan kohteesta, vaikka myyjälläkin on tiedonantovelvollisuutensa. Myyjän tulisi kertoa sellaiset seikat, joiden voidaan olettaa vaikuttavan kauppaan. Kaupan kannalta tärkeät seikat on sen vuoksi käytävä läpi ja laitettava kauppakirjaan.

Ostajan on syytä selvittää talon ikä, kunto ja rakennusmateriaalit. Ketkä ovat rakentaneet mökin? Varsinkin omatoimirakentamisessa rakenteet voivat olla virheellisiä.

Vanhat rakennukset voivat olla sellaisia, ettei kunnan rakennustarkastajakaan ole tehnyt lain mukaisia katselmuksia. Katsel-musmerkinnät kannattaa tarkistaa lupa-asiakirjoista. Tarkastusmerkintöjen samoin kuin pää-, rakenne-, sähkö- ja lvi-piirustusten puuttuminen aiheuttaa monesti ongelmia, jos taloa pitää korjata.

Maakaaren mukaan ostaja ei voi vedota sellaiseen virheeseen, jonka hän on tiennyt taikka joka olisi voitu havaita kiinteistön tarkastuksessa ennen kauppaa. Tavanomainen tarkastus riittää. Lain mukaan ilman erityistä syytä ei ole tarpeen suorittaa erityisiä teknisiä tarkastuksia tai esimerkiksi avata rakenteita. Jos mökissä on virhe, jota ei korjata ennen kaupantekoa, kauppakirjassa on syytä sopia, kuka vastaa virheen selvittämisestä ja korjauskustannuksista.

Ostotarjouksen tekeminen

Tee ostotarjous mökistä vasta kun olet varma, että haluat ostaa juuri kyseisen mökin, ja olet selvittänyt välttämättömät ja riittävät tiedot kohteesta. Onnea kesän mökkikaupoille!

Kari Kannala
asianajaja
Asianajotoimisto Bützow Oy
www.butzow.com

 

Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät