Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Mistä löytää mestarin?

Lapinlahtilainen arkkitehti Hannu Puurunen toimii myös restaurointikisällien ja -mestareiden näyttötöiden tarkastajana puurakenteissa ja pintakäsittelyssä. Kuva: Hannu Rinne.

Harjoitus tekee mestarin – mestari harjoittelee aina

Näiden sivujen nimi on Perinnemestari, mutta miten määritellä kuka on mestari tai mikä on todellista mestaruutta. Varma tapa saada töihinsä koulutettu ammattailainen on löytää mestaritutkinnon tehnyt käsityöläinen. Eri kädentaitoalojen mestarien ja kisällien yhteistyöelin on Mestarikiltaneuvosto, joka jatkaa vuosisataisia oppipojasta-mestariksi perinteitä. Mestarin- tai Kisällinkirja myönnetään tutkintotodistusta vastaan, jonka jälkeen henkilö saa virallisen oikeuden käyttää mestarintunnuksia. Mestariksi ja kisälliksi valmistutaan opetushallituksen vahvistaman tutkintojärjestelmän kautta. Tutkintoja järjestävät useimmiten oppilaitokset ja osaamista arvioivat tutkintotoimikuntien hyväksymät ammattilaiset, yleensä mestarit.

Suuri osa vanhojen talojen korjaajista ei ole saanut virallista rakennusrestauroijan koulutusta tai virallista mestarin titteliä – mutta voivat olla silti todellisia ammattilaisia työssään, jossa teknisen tiedon lisäksi yhdistyy oikea asenne eli halu tehdä hyvää jälkeä sekä esteettinen näkemys.

Myös tilaajan pitää olla oikealla tavalla asennoitunut oman rakennuksensa kunnostamiseen: käsityöläiselle pitää antaa mahdollisuus tehdä työ hyvin ja toisaalta vähemmänkin kokenut yltää usein hyvään lopputulokseen, jos sitä häneltä vaatii.

Hannu Rinne, 19.8.2009

 

Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät