Viimeisin kommentti:
TTK, 22.07.2018
Yläpohja
Poistatin vanhan rakennuksen vintiltä sahanpurut pois. Sahanpurujen alla oli vanhoja paperisia rehupusseja (tyhjiä).Yllätykseksi kattovasat (puuosa...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Tausta


Perinnemestari-projektin käsikirjoittajan kuistia korjataan. Sorkkarautaa kääntää kirvesmies Juha Kauppila.

Hyvin korjattu on parempi kuin uusi

Perinnemestari on vanhojen rakennusten korjaamiseen liittyvä hanke, joka käynnistyi suunnittelulla vuonna 2007. Keväällä 2008 tuotantoyhtiö Mediatehdas Dakar allekirjoitti sopimukset Yleisradion ja Cursorin (Kotkan-Haminan seudun kehitysyhtiön) kanssa. Yhteistyön ansiosta voitiin aloittaa sekä 10-osaisen televisiosarjan että www-sivuston tekeminen. Televisiosarja YLE TV1:ssä alkoi 20.8.2009 ja hieman ennen tätä avattiin www-sivut täydessä laajuudessaan.

Olen TV-sarjan ja näiden www-sivujen käsikirjoittaja. Idea tällaisesta projektista syntyi tarpeesta saada tietoa, kun olen kunnostuttanut ja kunnostanut vaimoni kanssa Pyhtäällä sijaitsevaa Kiviniemen kartanoa vuodesta 2004. Monen vuoden oman kunnostusprojektin aikana olen huomannut, että tietoa vanhoista taloista ja niiden korjaamisesta on monessa paikassa tarjolla, mutta yksiselitteisiä ja käytännönläheisiä ohjeita on vaikea saada. Vaikka vanhat rakennustavat ja -materiaalit ovat periaatteessa yksinkertaisia, voi jokaisesta suuremmasta ja pienemmästä rakenne- tai sisustuskysymyksestä käynnistää pitkän tuumailun. Tämän projektin tarkoituksena on näyttää kunnostustyössä eteen tulevia tilanteita, vaihtoehtoja ja hyväksi todettuja perinteisiä ratkaisuja. Ensin televisiossa ja sen rinnalla samaa aineistoa täydennettynä netissä videoina, valokuvina ja artikkeleina.

Perinnemestari-ohjelmaa tehdessä ja eri remonttikohteita seuratessa olen saanut huomata, että jokainen talo on yksilö ja vaatii oman tavan toimia. Yhtä, oikeaa ja yleispätevää ohjetta ei ole. Vanhan äärellä tarvitaan myös tyylisilmää ja sitä ei voi toiselle antaa, vaan se pitää itse hankkia – kiertää katsomassa taloja, lukea alan kirjallisuutta ja keskustella muiden korjaajien ja ammattilaisten kanssa.

Näiden sivujen ohjeet on suunnattu tavallisille suomalaisille, jotka joko itse korjaavat tai ovat tilaamassa remonttia. Vanhan rakennuksen kunnostaminen vaatii oman asenteensa: enemmän tietoa ja aikaa kuin rahaa. Ei tarvitse korjata liikaa, mutta täytyy korjata oikein; harkiten myös nykyaikaisia materiaaleja käyttäen.

Uusinta

Yleisradio esitti TV-sarjan uusintana kesällä 2010.

Kirja


Syksyllä 2009 WSOY yhteyttä Mediatehdas Dakariin ja kysyi olisiko mahdollista tehda kirja samasta aiheesta. Koska aihe oli tullut minulle läpikotaisin tutuksi ja TV-ohjelman sekä www-sivujen tekemisen ansiosta materiaali oli runsaasi koossa, valmistyi kirja syksyksi 2010. Näin ensimmäisen painetun kappaleen eilen!

Hannu Rinne, oppipoika 1.10.2010

Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät