Viimeisin kommentti:
TTK, 22.07.2018
Yläpohja
Poistatin vanhan rakennuksen vintiltä sahanpurut pois. Sahanpurujen alla oli vanhoja paperisia rehupusseja (tyhjiä).Yllätykseksi kattovasat (puuosa...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Jakso 10

Jarkko Puro haastattelee Peter Båskia Sulvan kylässä.

Talo kotina

Perinnemestari-sarja päättyy. Yhdeksässä edellisessä jaksossa on seurattu eri vaiheessa olevia remontteja, mutta tällä kertaa pohditaan enemmän sitä mitä talo merkitsee ihmiselle. Se on koti, kasvuympäristö, suojaisa pesä, paikka missä tavataan ystäviä ja paikka jossa voi toteuttaa omaa persoonaansa.

Vaasan kupeessa on Sulvan kylä, jossa elää rinnakkain kotiseutumuseo sekä kylä johon on kolmenkymmenen vuoden ajan siirretty turvaan purku-uhan alla olevia rakennuksia ja kokonaisia pihapiirejä. Yksi projektin alullepanijoita on Peter Påsk. ”Tämä on Suomen ja Euroopankin mittakaavassa merkittävä hanke: näin monta rakennusta on pelastettu purkamiselta. Taloja olisi jäänyt tien alle ja yksi olisi poltettu palokunnan harjoituksissa”, hän päivittelee.

Loviisalainen tutkija Inga Peuna on paitsi tehnyt remonttia, myös pohtinut mitä rakennus merkitsee asukkaalleen. Talo ei ole vain asumiskone, vaan paljon enemmän. ”Usein kun puhutaan remonteista, keskitytään siihen miten tehdään, mutta minua kiinnostaa miksi jotain tehdään, miksi ihminen ryhtyy tällaiseen. Oma ajatukseni on, että se on tehnyt minut onnellisemmaksi. On tärkeää kun päässyt syvemmälle jotain perustoimintaa, oman tilan rakentamista. Olen päässyt mukaan vuosisatojen ketjuun, kun on tehnyt kaiken sen työn. Sen mukana tulee myös osaksi talon henkeä.” Talon kunnostaminen on työskentelyä oman mielikuvan kanssa, ja tämä vaatii myös aikaa Taloa pitää kuunnella ja silloin välttyy myös virheiltä.

Kiitos katsojille!

Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät