Viimeisin kommentti:
TTK, 22.07.2018
Yläpohja
Poistatin vanhan rakennuksen vintiltä sahanpurut pois. Sahanpurujen alla oli vanhoja paperisia rehupusseja (tyhjiä).Yllätykseksi kattovasat (puuosa...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

OHJE: Pinkopahvia kattoon

Pinkopahvi on edullinen ja kaunis kattomateriaali

Pinkopahvin asentaminen kattoon tuntuu vaikealta, mutta kahdelta ammattilaiselta kului 25 neliön huoneen pingottamiseen vajaa työpäivä. Pahvi on levitettävä reippaaseen tahtiin, jotta se ei kuivu liikaa asentamisen aikana. Kahden seuraavan päivän aikana katto maalattiin valkoiseksi.

Pinkopahvi oli yleinen kattojen ja seinin pintamateriaali 1800-luvun puolivälistä pitkälle 1900-luvulle, mutta sen jälkeen sen suosio on ollut vähäinen – osittain sen takia, että osaajia ei ole ollut. Nykyään pinkopahvin asentaminen kuuluu rakennusrestauroijan perustaitoihin. Kuvasarjassa työskentelevät Kymenlaakson ammattikorkeakoulun opettaja Sanna Pitkäniemi ja opiskelija Larissa Mäenpää.

Katossa pahvi yleensä maalataan. Huokeampi maali on liima- eli liitumaali. Sitä ei kannata maalata suoraan pahville, vaan levittämisen helpottamiseksi pahi on ensin pohjustettava esim. tapettiliisterillä tai ohuella öljymaalilla. Liitumaali kuivuu nopeasti ja se jättää huokoisella pinnalla helposti työsaumat näkyviin.

Jos varsinaisena pintamaalina on öljymaali, voidaan se maalata suoraan pinkopahville.

Pienessä huoneessa (kaksi vuotaa rinnakkain) voidaan pahvi jättää naulaamatta keskikaton alueella. Isommissa huoneissa jokainen vuota naulataan kaikilta reunoilta.

  Tämä huone pitäisi pahvittaa. Pingottajia tarvitaan kaksi ja sellaiset telineet tai pukit, joiden päällä voi liikkua.

Klikkaa kuva suureksi.

Kuvat: Hannu Rinne.

 

 

 

Pinkopahvituksen kriittinen vaihe: pahvin kostuttaminen. Veden voi pirskottaa suihkepullolla tai harjalla. Kostuttamisen jälkeen päällekkäin olevat vuodat taitetaan kaksikerroin kostutetut pinnat vastakkain ja suljetaan tiiviisti muovilla noin puoleksi vuorokaudeksi, jotta kosteus leviää tasaisesti.

Käytetyn pahvin paksuus on 450 g/m2.

 

Mallia näyttää Sanna Pitkäniemi.

Klikkaa kuva suureksi.


 

 

  Oikeaa vesimäärää voi arvioida kahdella tavalla:

- Pahvia kastellaan (tummalta eli huokoisemmalta puolelta) sen verran, että se jää makaamaan suorana. Pahvi ei siis enää pyri kiertymään rullalle.

- Vesipisarat peittävät suunnilleen puolet vasta kostutetusta pinnasta.

Klikkaa kuva suureksi.

 

 

  Rullalla oleva pahvi nostetaan telineelle, joka on aloitusnurkassa. Pahvi asennetaan pääikkunan valon suuntaan.

Klikkaa kuva suureksi.


 

 

  Ensimmäinen nupi lyödään keskelle lähtörullaa. Tämän jälkeen vuotaa avataan hetkeksi pari metriä ja tarkistetaan, että se lähtee etenemään suoraan seinälinjaa pitkin.

Klikkaa kuva suureksi.


 

 

 

Rulla takaisin kiinni, jotta se ei suotta kuivu ja koko lähtöpäätty lyödään kiinni. Tässä vaiheessa suoraan pahviin noin 20 cm välein.

Naulaamassa Larissa Mäenpää.

Klikkaa kuva suureksi.


 

 

  Työparin rullanpitelijä pitää pahvia koko ajan pienessä jännityksessä eteenpäin ja naulaaja seuraa perässä.

Klikkaa kuva suureksi.


 

 

  Kun koko rulla on saatu harvanaulattua kattoon, palataan takaisin ja lyödään tihemäpi naulaus nupinauhan kanssa noin 4-5 cm välein.

Klikkaa kuva suureksi.


 

 

  Seuraava vuota kiinnitetään paksulla liisterillä alemman päälle. Alemmassa näkyy tiheä nupitus. Liimaus varmistetaan noin 30 cm välein lyödyillä nupeilla, jotka uppoavat lauta-alustaan vain muutaman millin. Nämä naulat poistetaan kun liisteri on kuivunut. 

Klikkaa kuva suureksi.


 

 

  Pinkopahvi asetetaan niin päin, että sen ohennettu reuna tulee alempana olevan pahvin päälle. Ohennettu reuna painetaan lastalla tiiviiksi. Mitä huolellisempi tässä vaiheessa on, sitä vähemmän kitattavaa.

Klikkaa kuva suureksi.


 

 

  Jos pahviin on tulossa vekki hormin kiertämisen tai epätasainen kastumisen takia, voi kiinnittymistä tukae levyn palalla kuivumisen ajaksi.

Klikkaa kuva suureksi.


 

 

  Kun pahvi on kuivunut, kitataan kahden vuodan sauma tasaiseksi.

Klikkaa kuva suureksi.


 

 

  Maalin voi levittää kattoon telalla, mutta....

Klikkaa kuva suureksi.


 

 

  ... kauniin pinnan saa vain kun maali viimeistellään siveltimellä.

Klikkaa kuva suureksi.


 

 

Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät